Published On: Wed, Oct 24th, 2018

Komšiću đe su (ti) pare?

Već godinama Bosnom i Hercegovinom, a i šire, kruži bauk o poštenju gospodina Komšića i nepoštenju svih ostalih utjecajnijih političara. Izetbegovićev je BBI centar u Sarajevu, ima luksuznu vilu na Poljinama kod Sarajeva i tko zna koliko vreća zlata što mu je majka izvukla od Turaka.

Čovićevo je sve u Hercegovini, ne može se u javni WC otići i platiti 0.50KM a da barem 0.10KM ne ode Čoviću u džep. Pomjerao je rijeke i potoke a bogme ima i haciendu na kojoj se bez imalo stida mogu snimati južnoameričke sapunice. Imaju svjedoci da je promijenio da kod njega sunce izlazi na zapadu jer mu je sa te strane spavaća soba a on voli da ga ujutro umiva sunce.

Dodik je naravno i ovdje najveći baja, stanovi po Europi, tajni računi u raznim poreskim oazama svijeta, silni restorani, klubovi i hoteli po RSu. Sve to ga čini najvećim bajom u BiH od političara a možda i šire.

Ako je i pola točno što raznorazni mediji pišu o spomenutim političarima, nitko od njih nema šanse da dokaže da su pošteno zaradili tu silnu imovinu. Pokušavaju to pravdati raznim načinima, da im je to od punca/tetke/strica i da to oni samo koriste ali ne idu nam dalje objašnjavati otkud puncu/tetki/stricu ta silna imovina obzirom da živi od penzije od 520KM. Neki su prodali par primjeraka svoje knjige i kupili stan u Beču. Svakakvih laži…

Nasuprot ovih koji kradu i lažu, onih „koji su se snašli“, imamo skromnog Željku Komšića, jadu, kokuza, običnog insana sa običnim problemima. Njegove misli nisu kako promijeniti tok Miljacke ljeti kad da mu ne smrdi kanalizacija pod prozorom, nego kako platiti račune da mu ne isključe struju. Vodu, centralno grijanje, odvoz smeća kao i sve ostalo što mu ne mogu isključiti vjerojatno ne plaća jer, realno, nema otkud. RTV taksu plaća jer ipak je tamo 7-8 puta mjesečno po dva-tri sata pa bi ga bilo stid a on ima obraz. A i uvezali su sada struju i taksu na isti račun pa mu je bezze da objašnjava nekom ćati na šalteru EPBiH da nema ni autoradio a kamoli TV. Nije predsjednički pa im halali.

Da pogledamo imovinsku karticu gospodina Komšića, kokuzanera, iz 2014. godine: nekad davno kupio je stan od 58m2 od svog novca dok živi sa obitelji u većem stanu koje je u vlasništvu njegovog oca. Također, supruga mu je vlasnik nekih nekretnina ali ih je sve dobila u ostavinskoj raspravi, tj., sve je naslijeđeno, ništa nije kupljeno. Ima neku sitnu ušteđevinu, 3000KM i malo veći kredit od preko 100.000KM (što bi otprilike odgovaralo vrijednosti tog kupljenog stana). Kredit ide do 2026 godine pa se može zaključiti da baš i nije mnogo otplatio kredita, odnosno da je dizao i druge kredite.

Ništa posebno, stvarno običan insan, ništa da se posebno ističe. Ne razlikuje se od mene ili mnogih mojih prijatelja Sarajlija koji isto kao on spajaju kraj sa krajem, naslijedili su neki stan ili uzeli kredit pa otplaćuju svaki mjesec. Moji prijatelji sa prosječnim plaćama za Sarajevo, 1000-1500KM po osobi, uspijevaju platiti ratu kredita, poplaćati sve obveze kao i otići na more jednom godišnje i par puta do Jahorine ili Bjelašnice na skijanje.

Dakle, sve super, sve čisto kod tebe. Našeg Komše. Nema prljave love, sve si bez problema mogao zaraditi. Ali… Komšiću bolan, ĐE SU TI PARE JARO? Zarađuješ već godinama preko 5000.00 KM mjesečno, dobijaš neku crkavicu u visini nečije plaće svaki mjesec jer si nositelj zlatnog ljiljana, ženu si uhljebio preko stranačkog jarana u turističkoj zajednici…. Kad se sve sabere imaš primanja minimum između 6000 i 7000KM mjesečno.

Nemojmo zaboraviti da ti je gospodine kokuzaneru Komšiću godinama bilo sve plaćeno od strane države, vozač, telefon, „reprezentacija“, putovanja, skijanja itd… Vidimo da se obično oblačiš, vjerojatno u Waikikiju. Nisi radio liposukciju, nisi operisao ni nos ni grudi… Pa đe su ti pare bolan?

Evo i tvoje lične izjave od prije par godina: “Što se tiče kartica to je više – manje svima poznata priča, sa jedne se kartice digne da bi se pokrila pristigla mjesečna rata na drugoj i tako u krug.” Znači imaš, jadan, oko 7000KM prihode, a peglaš kartice da bi uspio nekako plaćati rate? Troškova nema sem režija, pa gdje je još 6800KM mjesečno? Reci nam obični čovječe. Insanu. Rajo. Potrošačka korpa za četveročlanu obitelj, a vas je troje, iznosi oko 2000KM i to kod obitelji koje nemaju plaćene vozače, hranu, piće, skijanja i sve ostalo.

Kokuze naš dragi, na šta potrošiš skoro 100.000KM godišnje a sve ti pokriveno? Ti bi da nam vodiš državu a 100.000 KM godišnje ti nije dovoljno za osnovne troškove? Sve ti plaćeno a moraš se zadužiti da bi mogao preživjeti iako imaš dnevno 300KM da trošiš? Znaš li da ljudi rade mjesec dana za ono koliko ti potrošiš dnevno a manje su u dugu? Zaradio si preko naših leđa u zadnjih 20 godina preko milijun KM, ako ne i dva milijuna, a u minusu si 100.000KM?

Obični insanu, prava sarajevska rajo, građanine, žrtvo bankarskog sustava, ne kockaš, skroman si, ne kupuješ skupe stvari. Nije valjda da baš sve popiješ?

ĐE SU TI PARE JAĐO?

 

Hrvat iz Sarajeva