Iran “kategorički” odbija bilo kakvu vezu s napadom na Rushdieja

Iran je u ponedjeljak “kategorički” odbacio svaku vezu s napadom na Salmana Rushdieja, britanskog pisca i autora “Sotonskih stihova”, koji je u petak više puta uboden nožem na konferenciji u SAD-u.

Obitelj Salmana Rushdieja rekla je u nedjelju da osjeća “veliko olakšanje” jer je britanski pisac skinut s respiratora, dodajući da je i dalje “u kritičnom stanju”, ali da je već mogao reći nekoliko riječi.

Britanac porijeklom iz Indije, čiji je roman “Sotonski stihovi” doveo do prijetnji smrću iz Irana 1980-ih, u petak je trebao održati predavanje u državi New York, kada je zadobio nekoliko uboda u vrat i abdomen. Njegov napadač je uhićen i izjasnio se da nije kriv.

“Kategorički demantiramo” bilo kakvu vezu između agresora i Irana i “nitko nema pravo optuživati Islamsku Republiku Iran”, rekao je Nasser Kanani, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u prvoj službenoj reakciji Teherana na napad na Rushdieja.

Godine 1989. u Iran je izdana fetva, odnosno poziv svim muslimanima da ubiju Rushdieja i sve one povezane s izdavanjem “Sotonskih stihova”.

Iranska vlada ukinula je 1998. fetvu pa je Rushdie posljednjih godina živio relativno mirno./HMS/

more recommended stories