Published On: Pon, stu 5th, 2018
#3rd | By Desk

Grigorije: Gradnju crkve željeli su i Hrvati i Bošnjaci

“Mislio sam da je ovo prevelik hram za ovaj grad i za naš narod u Hercegovini, ali sada znam da je ovaj hram prikladan za nas Hercegovce. Ovaj hram je naše ogledalo i sve što mi jesmo. Gradeći ovaj hram, imali smo na umu da volimo naše bližnje, naše pretke i potomke, ali i naše susjede Hrvate i Bošnjake. Zato nam je Bog dao da izgradimo i obnovimo ovaj hram”, istaknuo je vladika njemački Grigorije prilikom jučerašnje posvete sedam pozlaćenih križeva, koji će krasiti kupole Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru, koji je u izgradnji.

Hrabri narod

Uz vladiku Grigorija, križeve je posvetio i vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije. Posvećenju križeva prethodila je sveta arhijerejska liturgija u Staroj pravoslavnoj crkvi u Mostaru, koju su služili episkopi Grigorije, Dimitrije i umirovljeni vladika Atanasije, uz pomoć brojnog svećenstva, a potom je litija stigla do Saborne crkve gdje su posvećeni križevi.

“Mislio sam da ćemo graditi hram, ali ne i da ćemo vratiti taj križ. Vidjevši ovaj hrabri narod u dolini Neretve, koji ima veliku ljubav prema svojim precima, svom hramu, svojoj djeci, vidjevši da među braćom katolicima i muslimanima ima puno ljudi koji žele da se izgradi ova crkva, znao sam da ćemo je izgraditi”, rekao je vladika Grigorije. On je naglasio da je ovaj hram saborni za sve pravoslavne Hercegovce, bilo gdje da su u svijetu.

Obnova vjere

“On je naše saborno mjesto s kojeg polazimo i kojem se vraćamo, zato je toliko važno da izgradimo ovaj hram. Naše je ishodište i naše ushodište, naše krštenje, naše Bogojavljenje, Vaskrsenje, Vaznesenje i naša Pedesetnica”, dodao je vladika Grigorije. On je naveo da će za godinu ili dvije, kada bude izgrađena Saborna crkva u Mostaru, “u njoj pjevati i igrati, kao David, pa neka onda sveti oci čine s njim što hoće”. “Obnovom ovog hrama obnavlja se naša vjera, naša prošlost i gradi naša budućnost”, poručio je vladika Grigorije.

Posvećenju križeva nazočio je velik broj građana Mostara, ali i istočnohercegovačkih općina. Mostarski Srbi kažu da je ovo za njih velik dan i da se nadaju da će Saborna crkva opet biti puna kao nekada. Križevi, koji su danas posvećeni, poklon su “Rudnika i Termoelektrane” Ugljevik, a novac za njihovu pozlatu skupili su vjernici. Saborna crkva Svete Trojice, koja je u vrijeme gradnje 1873. bila najveći pravoslavni hram na Balkanu, zapaljena je i minirana do temelja u lipnju 1992. godine. Obnova je počela 2010. godine, a u 18. rujna završeni su grubi građevinski radovi kada je u središnju kupolu ugrađen posljednji kamen. Više od 80 posto sredstava za dosadašnje radove na obnovi crkve izdvojile su vlade RS-a i Srbije, prenosi Večernji list.