Published On: Tue, Nov 12th, 2013

“Granice Balkana se još razmatraju”

123661764352820431d13a2176865671_orig“Danas Balkan nije najstabilnija regija u Europi. Ovdje postoji vrlo proturječna tendencija daljnjeg razvoja (događaja) i dalje se razvija potencijal konflikata”, izjavio je Čepurin otvarajući međunarodni skup “Balkanski ratovi u svjetlu geopolitike u 21. stoljeću”.

Takva situacija, prema njegovim riječima, zahtijeva vrlo pažljiv pristup.

Podsjećajući na burnu povijest Balkana u 20. stoljeću, Čepurin je rekao da ta povijest traje i dan – danas i da je povezana s aktualnim ojačavanjem rusko – srpskih odnosa .

“Postoje brojne mogućnosti za suradnju u ​​interesu obiju strana”, rekao je ruski veleposlanik, dodajući da su povijest Rusije i Srbije u prošlosti osnova i vjera za buduću suradnju.

“Oni koji žele narušiti ovu mnogovekovnu povijest mogu imati uspjeha samo u nekim trenucima, ali, objektivno govoreći, sve uvijek dolazi na svoje mjesto”, poručio je Čepurin.

On je primijetio da u posljednje vrijeme ima onih koji sumnjaju da su Balkanski ratovi bili oslobodilački i da su označili kraj višestoljetne otomanske dominacije na jugu Europe.

“Granice takozvanih balkanskih zemalja se još i danas aktivno razmatraju”, rekao je Čepurin.

On je podsjetio da su se velike države po odlasku Otomanske imperije s Balkana uključile u borbu za širenje svog utjecaja u regiji.

Čepurin je napomenuo da je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nedavno istaknuo da je katastrofi Prvog svjetskog rata prethodio pokušaj određenih političkih ličnosti da potisnu druge narode, što je, vezano za odnose prema malim narodima, dovelo do sarajevske i bosanske krize.

“Balkan je bio uvučen u borbu velikih sila za preraspodjelu granica”, rekao je Čepurin i istaknuo da su se Rusija i Srbija u to vrijeme ponovo približile i postale najvažnije saveznice na Balkanu.

Srbija i Rusija, prema njegovim riječima, bile saveznice i u oba svjetska rata i u svim krupnim kataklizmama.

“Srbija je i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu napravila pravilan izbor i uvijek bila na strani pobjednika”, naglasio je veleposlanik Ruske Federacije.

On je izjavio da dvije zemlje treba da zbiju svoje redove i da zajednički nastupaju.

“I Rusi i Srbi, kada pred njima stoje važni problemi, moraju naći kompromisno rješenje u interesu dviju zemalja. Pred Srbijom su neka rješenja koja su nam dobro poznata”, rekao je on.

“Treba naći rješenja koja mogu zadovoljiti većinu Srba i koja bi omogućila Srbiji u južnom dijelu da zahvaljujući tim rješenjima osjeća da ima sigurnost”, ocijenio je Čepurin.

Veleposlanik Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin naglasio je danas, govoreći o pokušajima revizije povijesti, da Rusija i Srbija ne smiju dozvoliti da se njihova povijest prikaže “crnom bojom”, jer to nije samo stvar prošlosti, već od toga zavisi i njihova budućnost.

“Naša povijest je i veličanstvena povijest, s tragičnim događajima ali i sa velikim dostignućima, toga moramo uvijek da se sjećamo”, rekao je Čepurin Tanjugu.

On je upozorio da se i danas događaju pokušaji revizije povijesti, vrlo često na štetu ova dva naroda.

Prema riječima Čepurina, zato je neophodno objašnjavati, ne samo svoju sadašnjost, već i prošlost, jer samo to “može održati duh naroda”.

Ako to znamo, rekao je Čepurin, “imaćemo budućnost, ako od toga odustajemo, onda nećemo imati budućnost”.

Čepurin je rekao da je to pogotovo važno sada jer se približava obilježavanje početka Prvog svjetskog rata.

“Ako vi vašu prošlost bojite crnim bojama, onda ćete postati fleksibilniji tijekom pregovora”, odgovorio je veleposlanik Rusije na pitanje kome je u interesu da dođe do revizije povijesti na štetu Srbije i Rusije.

Prema riječima Čepurina, Srbi i Rusi imaju naviku ružno govoriti o svojoj prošlosti, što im onda otežava da brane svoje stavove.

“Ako gledamo objektivno na svoju prošlost, onda se vidi slika koja je mnogo potrebnija ruskom i srpskom narodu nego revizionistima”, objašnjava Čepurin.

 

Izvor: B92 (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=11&dd=12&nav_category=11&nav_id=776451)