Published On: Čet, svi 9th, 2013

Dodik Ki Moonu: Inzko okreće stvarnost naglavačke

Izvještaj visokog predstavnika u BiH Vijeću sigurnosi UN nastoji oduzeti legitimitet naporima Republike Srpske usmjerenim ka očuvanju ustavne podjele nadležnosti između entiteta i BiH, prikazujući ih kao pokušaj “nazadovanja” u provođenju Daytonskog sporazuma, što je zamjena teza koja okreće stvarnost naglavačke, ocijenio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pismu generalnom tajniku UN Ban Ki Moonu. U popratnom pismu Devetog izvještaja Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN, predsjednik Dodik tvrdi da u Daytonskom sporazumu nigdje ne piše kako sporazum treba biti proveden prenošenjem nadležnosti, koje po Ustavu pripadaju entitetima, na razini BiH.
Ipak, istaknuo je Dodik, visoki predstavnik je na stajalištu da proširenje nadležnosti razina BiH, izvan onog predviđenog Ustavom, spada u provođenje mirovnog sporazuma, što je potpuno nezakonito i netočno.
U pismu se navodi da je Republika Srpska posvećena poštivanju Daytonskog sporazuma, uključujući i podjelu nadležnosti između entiteta i BiH predviđenu Ustavom BiH.
“Od druge polovine 1990-tih godina, visoki predstavnici razgrađivali su decentralizirani ustavni poredak BiH kroz pritisak, prinudu i autokratske ukaze. Do današnjeg dana Republika Srpska se konstantno mora braniti od nastojanja visokog predstavnika i drugih usmjerenih ka daljem širenju nadležnosti razina BiH, kršeći pri tom njihova jasna razgraničenja koja daje Ustav BiH ili ka pretvaranju ustavnog poretka BiH u sustavu sa većim stupnjem centralizacije”, upozorio je predsjednik Srpske.
Najveću odgovornost za krizu vlasti u FBiH snosi upravo aktualni visoki predstavnik
Predsjednik Dodik je ocijenio da je novi polugodišnji izvještaj visokog predstavnika Valentina Inzka, upućen generalnom tajniku UN, zapanjujući u fokusu, jer je više usmjeren na trenutna pitanja politike BiH, nego na predmete za koje mu mandat nalaže da podnosi izvještaje – napredak u civilnom provođenju Daytonskog sporazuma onako kako je to striktno regulirano Aneksom 10.Predsjednik Srpske je napomenuo da je visoki predstavnik ovlašten tumačiti samo Aneks 10, a ne i druge dijelove Daytonskog sporazuma kako se to pokušava predstaviti.
“Izvještaj visokog predstavnika priznaje da institucije Republike Srpske `funkcioniraju mnogo efikasnije od onih u Federaciji` i primjećuje da `Vlada Republike Srpske, za razliku od Vlade Federacije, nastavlja da se sastaje redovno kako bi našla rješenja za mnoge ekonomske i društvene izazove sa kojima se suočava`…Izvještaj je skroman i uopćen u svojoj kritici dužnosnika Federacije, posebno lidera bošnjačkih stranaka, za postupke koji su produbili krizu u ovom entitetu i koji i dalje uzrokuju štetne posljedice širom BiH”, istaknuo je predsjednik Dodik.
On je naglasio da koji je svojom nezakonitom intervencijom spriječio donošenje odluke Centralne izborne komisije BiH, kao jedinog ovlaštenog organa.
“Ipak, visoki predstavnik posvećuje veliki dio svog izvještaja kritici pojedinih rukovoditelja Republike Srpske i to ne zbog njihovih postupaka, već zbog slobodnog izražavanja mišljenja, uvjerenja i ideja. Takve kritike od diplomata koji prisvaja nezakonita ovlašćenja da smjenjuje izabrane dužnosnike jednostranim ukazom, protivno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i drugim međunarodnim instrumentima za zaštitu ljudskih prava, mogao bi se protumačiti kao pokušaj gušenja slobode izražavanja”, istaknuo je Dodik.
U pismu se navodi da se jedina značajna kritika aktivnosti Vlade Republike Srpske tiče odluke Republike Srpske da privremeno dodijeli matične brojeve novorođenoj djeci nakon što je BiH prestala da ih izdaje.
Duboke političke i nacionalne podjela unutar drugog entiteta BiH
“Kao što je objašnjeno u poglavlju dva Izvještaja Republike Srpske Vijeću sigurnosti , odluka Republike Srpske da dodjeljuje matične brojeve predstavlja privremeni `most` koji ima za cilj da spriječiti zdravstveno osiguranje djece trpi zbog političkog sukoba na razini BiH.Izvještaj visokog predstavnika prepoznaje da je neuspjeh BiH da riješi situaciju `stvorio ozbiljne komplikacije običnim građanima sa novorođenom djecom`, ali njegova posvećenost centralizaciji je toliko jaka da on čak osuđuje i privremenu mjeru Republike Srpske za zaustavljanje ovih teškoća dok se spor na razini BiH ne riješi”, naglasio je predsjednik Dodik.
On je u popratnom pismu naveo da Deveti izvještaj Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN opisuje na koji način Vlada Republike Srpske radi na poboljšanju ekonomskih prilika svojih građana provodeći ekonomske i pravosudne reforme, unapređujući europske integracije i poštujući decentraliziranu strukturu BiH, reguliranu Daytonskim sporazumom i garantiranu potpisima svjedoka – SAD, Ruske Federacije, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i EU.
Napomenuvši da je sastavni i najvažniji dio Daytonskog sporazuma Aneks 4 – Ustav BiH, Dodik navodi da, iako su izabrani rukovoditelji BiH nastavili postizati važne dogovore, njihovo provođenje u zakonodavstvo se odvija veoma sporo, prvenstveno zbog – Federacije BiH.
“To se odražava i kao nefunkcionalnost institucija BiH uspostavljenih uglavnom intervencijom visokog predstavnika mimo odredaba Ustava i Daytonskog sporazuma, što upućuje Republiku Srpsku na očuvanje BiH uspostavljene međunarodnim ugovorom.
Poštujući decentraliziranu  ustavnu strukturu BiH, Republika Srpska nastoji ostvariti napredak u procesu reformi, usmjerenih ka poboljšanju ekonomske konkurentnosti i usaglašavanje zakona sa standardima EU.
Republika Srpska, kroz strukturalni dijalog o pravosuđu sa EU, radi i na reformiranju neefikasnog i neodgovornog pravosudnog sustava nametnutog od visokog predstavnika”, istaknuo je predsjednik Srpske Milorad Dodik u popratnom pismu Devetog izvještaja Republike Srpske Vijeću sigurnosti.