Published On: Pon, ruj 24th, 2018

DODIK: Јedini način da BiH preživi – povratak ustavnom poretku i Daytonskom sporazumu

Јedini način da BiH preživi je da se vrati svom ustavnom poretku i poštovanju Daytonskog sporazuma, rekao je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, u intervjuu za Srnu.

Ističe da je najveću eroziju svojih prava Republika Srpska doživjela za vrijeme vlasti SDS-a i PDP-a, a tvrdnje srpskog člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića, da se Srbija miješa u izbore u BiH, nazvao je lažnim.

Ivanićeva tvrdnja da se Srbija miješa u izbore u BiH predstavlja dio specijlanog rata protiv Srpske i Srba, kazao je Dodik. To je i nastavak njegove politike centralizacije BiH i pružanje alibija onima koji to godinama rade, poput Britanaca, još nekih zapadnih zemalja ili odlazećoj američkoj administraciji, kaže Dodik.

“Dotle ide ta vrsta nacionalne i državne izdaje, da vi optužite Srbiju, koja je politički i državno zainteresirana za status Srba ovdje, da se ona navodno miješa u unutarnje stvare. To je nešto što apsolutno ne stoji i samo govori o panici u kojoj se nalazi oporba pa već sad pokušavaju naći krivce i već sada im je kao Vučić kriv”, rekao je Dodik.

Ako bude izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH, prva zemlja koju će posjetiti s te funkcije, bit će upravo Srbija, najavio je Dodik. Najavio je i da će, odmah po ulasku u Predsjedništvo BiH, tražiti da se donese odluka o podnošenju tužbi pred međunarodnim i domaćim sudovima protiv visokih predstavnika koji su kršili međunarodno pravo i rušili Daytonski mirovni sporazum.

“Ne treba vjerovati onima koji na međunarodnom planu kažu da poštuju Daytonski sporazum, jer da poštuju ne bi ga urušili do te mjere da je danas na sceni pravno politička situacija koja se potpuno razlikuje od onoga što je napisano u Ustavu, a što će biti problem BiH u budućnosti”, kazao je on.

Dodik je rekao da udari na Republiku Srpsku i njene institucije traju već dosta dugo, ali da je odnos republičkih vlasti spriječio stvaranje unitarne BiH, iako je, kaže, bilo mnogo pokušaja da se izazove neki vid revolucije, kojom bi se rušila legitimno izabrana vlast u Srpskoj.

“Sve što je poznato u svijetu kao ‘žute’, ‘obojene’ ili kako već zovu te revolucija, isprobano je u Republici Srpskoj.

U tom pogledu posebno želim istaći događaj od prije dvije godine kada je opozicija htjela napraviti miting koji je trebalo poslužiti za uvođenje tih takozvanih ‘žutih’ i ‘obojenih’ revolucija u Banjaluku. To je bilo organizirano od stranaca, a opozicija je to prihvatila. Mi smo išli sa svojim mitingom u isto vrijeme, pokazali način kako se treba boriti protiv toga”, naglasio je predsjednik Srpske.

I pored velikih pritisaka, Srpska je preživjela i postala samoodrživa, rekao je Dodik i dodao da to najviše i zabrinjava kreatore obojenih revolucija. Republika Srpska je, kaže, u nemogućim uvjetima uspjela ojačati, iako zapadne zemlje i dalje ulažu veliki novac, prije svega u nevladine organizacije i pojedine medije, pod izgovorom sprečavanja malignog ruskog utjecaja. Dodik je kazao da Srpska nema animozitet prema zapadnim zemljama, ali ima prema nekim njihovim politikama kojima se mijašaju u unutarnje stvari u BiH./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare