Published On: Sub, pro 29th, 2018

Do odluke Ustavnog suda nema ni formiranja vlasti u Federaciji BiH

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina ovu godinu završava bez riješenog pitanja Izbornog zakona što dodatno komplicira i koči formiranje izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine primio je zahtijev za ocjenu ustavnosti odluke o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a koju je donijela Centralna izborna komisija.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Uputstva podnijelo je 27 zastupnika SDA u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta. Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, poručuje da formiranja vlasti do odluke suda neće biti.

Prema Uputstvu CIK-a, Dom naroda Federalnog parlamenta bit će popunjen poštivajući princip princip 1-1-1 koji podrazumijeva najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ako budu izabrani. Ono što je za SDA ali stranke bh. bloka sporno je popis iz 2013. godine, zbog čega su u apelaciji tražili i privremenu mjeru zabrane popune Doma do odluke Ustavnog suda, jasni su iz Naše stranke i SDP-a.

Iz CIK-a su ranije potvrdili da nove odluke barem kada su oni u pitanju neće biti sve i da Ustavni sud BiH stavi van snage njihovu usvojenu odluku o raspodjeli mandata prema popisu iz 2013. godine.

Zbog ovakvog stava Demokratska fronta Tužiteljestvu Bosne i Hercegovine podnijela je krivičnu prijavu protiv članova CIK-a.

Podsjetimo, Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH ostao je dosljedan ranije izrečenom stavu, do implementacije Aneksa VII (Sporazum o izbjeglicama i raseljenim licima) moraju primjenjivati rezultati popisa iz 1991. godine.

Upustvo CIK-a s druge strane podržala je Delegacija EU, ali i Američka ambasada u BiH. Kakva će biti odluka Ustavnog suda teško je pretpostaviti.

Iako u HDZ-u nisu najsretniji odlukom CIK-a zbog formule 1-1-1, njihovo Uputstvo o raspodjeli mandata prihvaćaju.

Ustavnom sudu FBiH, već je ranije pisao potpredsjednik Vlade FBiH Vesko Drljača koji je od tog suda zatražio mišljenje da li je Dom naroda FBiH dom kantona ili dom konstitutivnih naroda

Kako su za N1 potvrdili iz CIK-a, još uvijek nisu dostavljene kandidacijske liste svih kantonalnih skupština. Bez toga je nemoguće ući u ovjeru kandidata i popunu Dom naroda prema uputstvu CIK-a.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare