BOREL PRIZNAO: Migracije bi mogle postati “faktor dezintegracije” Europske unije

LONDON – Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell upozorio je da bi imigracija mogla postati čimbenik raspada bloka, istaknuvši da neke članice jednostavno ne žele prihvatiti ljude izvana.

Borrell je u intervjuu za “The Guardian” ukazao na rastuće nacionalističke emocije diljem Europe, istaknuvši da se do sada nisu uspjeli dogovoriti oko zajedničke migracijske politike.

– Migracije su faktor podjela, neke članice EU su u japanskom stilu – ne želimo se miješati. Ne želimo migrante, ne želimo ljude iz drugih zemalja i želimo svoju čistoću – rekao je.

Međutim, Borrell je podsjetio da nizak demografski rast u Europi znači da neke zemlje trebaju priljev imigranata, nazvavši situaciju “paradoksom”, istaknuvši da rastuće podjele ili neslaganja oko granične politike mogu ugroziti jedinstvo EU.

– Ako želimo preživjeti sa stanovišta rada, potrebni su nam migranti – rekao je Borel.

Borrellovi komentari došli su samo nekoliko dana nakon što je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier rekao da njegova zemlja više ne može primati migrante i izbjeglice, rekavši talijanskim novinama da je Njemačka, kao i Italija, na granici svojih mogućnosti.

Kao razloge Steinmeier je istaknuo snažno useljavanje s istočnih granica, iz Sirije, Afganistana, kao i dolazak više od milijun izbjeglica iz Ukrajine u posljednjih godinu dana, te se založio za trajni mehanizam solidarnosti kako bi se osigurala “pravedna raspodjela” migranata u Europi.

Međutim, Borrell je obećao da će blok zasad ostati netaknut. Odluka Britanije da napusti EU poslužila je kao “cjepivo” za ostale članice, rekao je, dodavši da nitko ne želi slijediti Britance i napustiti EU.