Azem Vllasi zaprijetio Srbiji sukobom širih razmjera

SARAJEVO – Kosovski političar i nekadašnji lider komunističke omladine u Titovoj Jugoslaviji Azem Vlasi smatra da bi jug Srbije mogao postati novo potencijalno žarište jer, kako kaže, zaoštravanjem odnosa sa tamošnjim Albancima državni vrh Srbije riskira širi sukob.
“Kada je riječ o Preševskoj dolini, neka ne računaju da oni mogu tamo s Albancima raditi što hoće, a da ne riskiraju širi sukob. Budu li tamo nasrtali na Albance, oni su nasrnuli na sve nas Albance! To neka znaju”, kazao je Vlasi za agenciju Anadolija.
On smatra da Srbija zaoštrava odnose sa Albancima na jugu Srbije samo zato jer oni koriste svoju nacionalnu zastavu i žele imati, kako je rekao, “spomen obilježje albanskim žrtavama”.
Za Vlasija je Platforma o Kosovu “još jedan bezobrazluk i nebuloza koju nismo imali priliku vidjeti još od Miloševićevog vremena”.
Vlasi, naime, procjenjuje da bi, nakon tehničkih sporazuma, pregovori Beograda i Prištine zbog toga mogli “zastanu”.
Prema Vlasijevim riječima, suština je u tome da bi kosovska vlada od Bruxellesa, kao posrednika, trebalo tražiti da na Srbiju izvrši pritisak da deponira izjavu kojom će obećati promjenu Ustava iz kojeg će Kosovo biti izbačeno i pisanu izjavu da će uoči ulaska u Europsku uniju priznati Kosovo, kao nezavisnu državu.
“Nijedna zemlja ne može u članstvo EU a da ima takvo otvorene pretenzije prema nekoj državi kao što ih ima Srbija, i to na arogantan način ispoljava prema Kosovu preko takozvane Platforme za Kosovo. Neke stvari koje postoje u Platformi ni Milošević ne bi upisao”, smatra Vlasi.
On smatra i da bi za Srbiju “centralno pitanje” trebalo biti to da su kosovsku neovisnost priznale 22 članice EU, odnosno 98 članica Ujedinjenih naroda.
Vlasi kaže da “nitko nije lud da prihvati zahtjeve Srbije”, odnosno da bi u kosovskoj vlasti trebalo da sjede “čisti debili” da bi uopće prihvatili razgovore o srpskom Platformi.
“Arogancija se sastoji u tome da uopće netko u Srbiji sebi dozvoljava iznositi ideje kako urediti sjever Kosova i sjever u cjelini. Na kosovskoj strani nitko nije lud da sa Srbijom razgovara o tome kako da se uredi neko pitanje u našoj zemlji, pa makar to bilo i za tri općine. Kosovo i Srbija mogu razgovarati i postići dogovore samo u vezi s pitanjima koja se tiču njihovih odnosa kao dvije države “, naveo je Vlasi.
On kaže da ne isključuje mogućnost da Srbija sve u vezi s Kosovom radi namjerno kako bi razgovori Beograda i Prištine bili prekinuti.

more recommended stories