Published On: Sub, pro 15th, 2018

Američki sudac Obamacare proglasio neustavnim

Američki sudac proglasio je jučer neustavnim sustav opće medicinske skrbi popularno nazvan Obamacare, što je odluka koju je odmah pozdravio predsjednik Donald Trump ali na koju je demokratska oporba obećala uložiti žalbu. Savezni sudac u američkoj državi Teksas Reed O’Connor objavio je da je ključni dio Obamacarea neustavan, a gotovo je sigurno da će njegova odluka doći pred Vrhovni sud.

Trump je odmah pozdravio odluku suca, napisavši na Twitteru: “Odlična vijest za Ameriku”. “Kao što sam uvijek predviđao, Obamacare je srušen kao NEUSTAVNA katastrofa”, napisao je Trump koji je još tijekom kampanje obećao srušiti ključni zakon o zdravstvenoj skrbi donesen 2010. dok je predsjednik bio Barack Obama, javlja Hina.

Demokrati najavili žalbu na ovu presudu

Bez obzira na to što republikanci imaju većinu u oba doma Kongresa, Obamacare je ipak još uvijek na snazi. Demokratska zastupnica Nensy Pelosi koja bi u siječnju trebala preuzeti čelno mjesto Zastupničkog doma, kao i šef demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer najavili su hitnu žalbu na tu “okrutnu i apsurdnu presudu”.

Presuda “javno pokazuje krajnji cilj opće ofenzive republikanaca” protiv toga da svaki Amerikanac ima “dostupnu zdravstvenu skrb”, rekla je Pelosy. Schumer je ocijenio da bi bila katastrofa za desetke milijuna američkih obitelji kada bi viši sudovi potvrdili tu “užasnu odluku”.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare