Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Usvojena Deklaracija kojom se upozorava na položaj Srba u Hrvatskoj

Must Read

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je Srni da je na današnjoj Skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu usvojena Deklaracija kojom se upozorava na položaj Srba u Hrvatskoj i traži rješavanje niza pitanja, kao što su ljudska i imovinska prava, te pitanja jezika i pisma.

Radojičić je naveo da se ta pitanja odnose i na pristup suđenjima i otkrivanju ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj.

“Cilj moje nazočnosti bilo je da u ime institucija i naroda Republike Srpske pružim razumijevanje i podršku radu Srpskog narodnog vijeća i borbi za ostvarivanje boljih prava Srba u Hrvatskoj, koji se suočavaju sa još mnogo izazova i poteškoća“, rekao je Radojičić.

On je dodao da Srpska surađuje sa Srpskim narodnim vijećem, čiji su predstavnici često gosti u Banjaluci, kao što i predstavnici Srpske surađuju na njihovim događajima u Zagrebu i Hrvatskoj.

“Želimo da u tom kontaktu, s jedne strane, izrazimo razumijevanje, a s druge strane, u našem kapacitetu koliko možemo da podržimo rad i borbu za bolja prava Srba u Hrvatskoj“, naglasio je Radojičić.

On je naveo da je Skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu nazočilo oko 1.700 sudionika koji su članovi lokalnih skupština i drugi dužnosnici iz reda srpskog naroda, te predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja vladika Fotije, predstavnici predsjednika Hrvatske i Srbije, te predstavnici nevladinih organizacija.

Radojičić je napomenuo da je današnja Skupština Srpskog narodnog vijeća druga poslije ratova na ovim prostorima i raspada Jugoslavije, te da baštini tradiciju nekadašnje srpske skupštine iz Sremskih Karlovaca od prije 150 godina.

SRNA l Bljesak

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -