Ponedjeljak, 28 listopada, 2024

Izvoz pao za 772 milijuna, a uvoz skočio za 540 milijuna KM: Otkriveni uzroci ekonomskog pada

Vrlo
- Advertisement -

Ekonomija Bosne i Hercegovine suočava se s velikim problemima u vanjskoj trgovini.

Izvoz roba iz BiH za prvih devet mjeseci ove godine pao je za 772 milijuna KM, dok je uvoz porastao za 540 milijuna KM.

Ekonomski analitičari navode smanjenu potrebu za bh. robama, recesijska kretanja i nedostatak gotovih proizvoda kao glavne uzroke pada izvoza, uz ovisnost o izvozu sirovina niske vrijednosti.

Uvoz hrane, pića i životinjskih proizvoda daleko nadmašuje izvoz, naglašavajući strukturalni disbalans.

Izvoz pao za 772 milijuna, a uvoz skočio za 540 milijuna KM: Otkriveno zašto dolazi do ekonomskog pada

Loše vijesti dolaze iz sektora vanjske trgovine, a koje bi trebale biti alarm nadležnima kada govorimo o potrebi olakšavanja poslovanja domaćim poslovnim subjektima, kao i omogućavanja podizanja konkurentnosti koja, kako stvari stoje, nije zadovoljavajuća. Naime, za prvih devet mjeseci ove godine izvoz roba iz BiH manji je za oko 772 milijuna maraka u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je uvoz povećan za 540 milijuna maraka.

Večernji list BiH imao je uvid u posljednje podatke Agencije za statistiku za razdoblje siječanj – rujan, a koji otkrivaju kako smo u spomenutom razdoblju izvezli 11 milijardi, 884 milijuna i 966 tisuća maraka roba, dok je protekle godine u isto vrijeme izvoz bio na razini od 12 milijardi, 657 milijuna i 309 tisuća maraka. Ovakav pad ekonomski analitičari objašnjavaju utjecajem više čimbenika, počevši od smanjene ekonomske aktivnosti uslijed recesijskih kretanja, smanjene potrebe za robama iz BiH, ali i niže razine konkurentnosti, kao i nedostatka dovoljne količine gotovih proizvoda, što je i stara boljka domaće ekonomije, koja je i previše orijentirana na izvoz sirovina, koje su u pravilu niže financijske vrijednosti. S druge strane, podaci o uvozu također ne ulijevaju optimizam; dokaz je iznos od 21 milijardu, 311 milijuna i 78 tisuća maraka vrijednosti uvezene robe, a što je znatno više u odnosu na lanjsko razdoblje, kada je uvoz bio 20 milijardi, 771 milijun i 48 tisuća maraka.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 55,8%, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 9 milijardi i 426 milijuna KM. Izvoz u zemlje CEFTA-e iznosio je milijardu i 991 milijun KM, što je za 15,6% manje nego u istom razdoblju 2023. godine, dok je uvoz iznosio 2 milijarde i 508 milijuna KM, što je za 2,8% više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 79,4%. Izvoz u zemlje EU-a iznosio je 8 milijardi i 768 milijuna KM, što je za 5,9% manje nego u istom razdoblju 2023. godine, dok je uvoz iznosio 12 milijardi i 668 milijuna KM, što je za 4% više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 69,2%.

Kada pogledamo zemlje s kojima imamo najbolji omjer izvoza i izvoza, stvar spašava Republika Hrvatska, u koju smo izvezli i najviše, odnosno milijardu, 913 milijuna i 93 tisuće maraka roba, dok smo u isto vrijeme uvezli oko milijardu i pol, a što upućuje na zaključak kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja s kojima imamo pozivnu bilancu u vanjskoj trgovini, odnosno izvoz nam je veći od uvoza. Austrija je također značajan vanjskotrgovinski partner, zemlja u koju smo izvezli milijardu i 189 milijuna maraka roba, a uvezli 750 milijuna maraka. S druge strane, s Italijom imamo izrazivo negativnu bilancu jer smo izvezli 956,8 milijuna maraka, a uvezli robe u vrijednosti od čak 2,8 milijardi maraka. Njemačke je također važan partner, ali i s njom ostvarujemo negativne brojke u vanjskoj trgovini (izvoz 1,8 milijardi maraka, uvoz 2 i pol milijarde). Pri potrebi strateškog promišljanja, kada govorimo o domaćoj proizvodnji, valja nam pristupiti analizi pojedinih sektora koji se odlikuju posebno velikim iznosima uvoza.

Ilustrativni primjeri

Primjerice, u kontekstu proizvoda prehrambene industrije (uključujući pića, alkohol i duhan) uvoz je dosegnuo čak 2 milijarde maraka, a izvoz tek 402 milijuna, a sličan disbalans pronalazimo i u segmentu biljnih proizvoda (uvoz 806 milijuna maraka, izvoz tek 165 milijuna KM), kao i proizvoda životinjskog podrijetla i živih životinja (uvoz 738,7 mil. KM, izvoz 171,9 mil. KM). Drugim riječima, na uvoz hrane i pića utrošeno je više od 3,5 mlrd. KM.

S druge strane, moguće je uočiti i segmente u kojima ostvarujemo bolje pokazatelje i znatno veći izvoz od uvoza, a primjeri su industrija obuće s izvozom od 542,5 milijuna KM i uvozom od 304 milijuna maraka, ali i industrija oružja, streljiva i vojne opreme s izvozom od 280,3 milijuna maraka i uvozom od 24,9 milijuna maraka.

 

 

- Advertisement -

2 KOMENTARI

guest

2 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Ako muškarac pokazuje ovih 7 ponašanja u vezi, prevarite ga, život je kratak

Stalna potraga za potvrdom Stalno traži pohvale? Kao digitalni pečat odobrenja na svemu što radi. Samo mu fali da...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -