Ponedjeljak, listopad 28, 2024

Iran na žalost ne smije odustati, sprema li se veliki rat?

Vrlo
- Advertisement -

Iranski predsjednik Masoud Pezeshkian danas je izjavio da Iran nema namjeru tražiti širi rat, ali da neće ostati nijem na izraelsku agresiju. Dok su njegove riječi odjeknule iranskim medijskim prostorom, postavlja se pitanje što nas čeka u sljedećim tjednima.

Pezeshkianov naglasak na obrani prava naroda i nacije te odgovaranju na “cionističku agresiju” jasno pokazuje da Iran ne vidi drugi izlaz iz ove situacije osim konfrontacije. U svijetu gdje se politički narativi kreću između diplomatskih izjava i prijetnji odmazdom, ovaj govor otkriva da Iran osjeća pritisak, ne samo zbog izraelskih napada, nego i zbog politike SAD-a, koju predsjednik naziva provokativnom.

U isto vrijeme, u pozadini ovih riječi odjekuju tisućljeća povijesnih i religijskih razlika. Iran ne može jednostavno odstupiti, jer se, prema njihovom narativu, suočavaju s neprijateljem koji ne štedi ni ljudske živote ni suverenitet. Iran se predstavlja kao lider islamskog svijeta, i povlačenje bi, u očima mnogih njegovih sljedbenika, označilo izdaju ideala koje ta nacija simbolizira.

Ali što znači ova vrsta retorike u stvarnom političkom kontekstu? Možemo li se zaista suočiti s velikim ratom? Pezeshkian ne odustaje od svoje pozicije vođe otpora prema onome što naziva “cionističkom agresijom” i provokacijama SAD-a. Zapravo, njegove riječi odaju osjećaj neminovnosti – Iran je postavio svoje granice i u njihovu obranu će krenuti do kraja.

U isto vrijeme, regionalna nestabilnost se pogoršava. Iran ne može jednostavno ostati pasivan, čak i kad je jasno da se situacija može pretvoriti u širi sukob. Svaka nova eskalacija dovodi svijet korak bliže sukobu koji više neće biti ograničen samo na Bliski istok. Pitanje koje ostaje jest: je li svijet spreman gledati kako se otvara još jedno poglavlje velikog rata?

Na kraju, iranska retorika o neželjenju rata ne smije se tumačiti kao znak slabosti. Naprotiv, to je poruka međunarodnoj zajednici da je Iran spreman na sve – da brani svoje granice, svoj narod i svoju čast, bez obzira na cijenu. Rat nije želja, ali u ovakvim okolnostima, čini se, ni mir nije opcija koju su spremni prihvatiti bez uvjeta.

- Advertisement -

1 KOMENTAR

guest

1 Reakcija
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Amidžić: Izmjene Zakona o PDV-u će biti usvojene – građani će moći riješiti stambeno pitanje

Srđan Amidžić, ministar financija i riznice BiH, potvrdio je da će izmjene Zakona o PDV-u, kojima se omogućava povrat...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -
hrHrvatski
Powered by TranslatePress