Ponedjeljak, 28 listopada, 2024

Žene sve liberalnije, muškarci sve konzervativniji: Što nas čeka?

Vrlo
- Advertisement -

U posljednjih nekoliko desetljeća, zapadna društva svjedoče sve većem jazu između životnih opredjeljenja muškaraca i žena. Žene sve češće vode u obrazovanju, radnoj snazi i političkom životu, dok muškarci naginju konzervativnijim vrijednostima, posebice u obitelji i religiji. Ovo razilaženje primjećuje se u svim društvenim sektorima: žene sve više biraju ljevicu, dok muškarci na izborima skreću udesno.

Dr. Ana Maskalan sa Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu upozorava na oprez pri interpretaciji ovih podataka, jer usprkos napretku, muškarci globalno zadržavaju dominantne pozicije moći. Ženski uspjesi u obrazovanju i karijeri u prosjeku nisu doveli do jednakih primanja, jer jaz u plaćama i dalje postoji. S obzirom na trendove, moglo bi proći i stotinu godina prije nego što žene doista dostignu muškarce u plaćama.

Politički gledano, žene sve više biraju liberalne opcije, dok muškarci preferiraju desničarske stranke. Razlike su najizraženije u zemljama s dugom liberalnom tradicijom, dok postkomunističke zemlje bilježe sporiji pomak.

 

- Advertisement -

7 KOMENTARI

guest

7 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Ako muškarac pokazuje ovih 7 ponašanja u vezi, prevarite ga, život je kratak

Stalna potraga za potvrdom Stalno traži pohvale? Kao digitalni pečat odobrenja na svemu što radi. Samo mu fali da...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -