Subota, 26 listopada, 2024

Federalni ministar Delić: Izrael danas predstavlja najokrutniji sistem upravljanja, sveobuhvatnog genocidnog modela

Vrlo
- Advertisement -

Ističe da Izrael danas predstavlja najokrutniji sistem upravljanja, sveobuhvatnog genocidnog modela u kojem su i djeca i novinari, nositelji istine, svakodnevno ugroženi i stigmatizirani.

Delić je dodao da način na koji se izraelske vlasti odnose prema djeci Gaze, oduzimajući im pravo na bezbrižno djetinjstvo ispunjeno sigurnošću i snovima, jasno pokazuje kako ne treba upravljati državom.

Naglasio je da posebno zabrinjava ponašanje izraelskih vlasti prema novinarima, onima koji služe kao korektiv društva i čiji je zadatak otkrivati istinu, te da je optuživanje šest novinara iz Gaze za terorizam bez ikakvih dokaza pokušaj ušutkavanja istine i gašenja glasova koji izvještavaju o patnjama djece i nevinih.

Delić navodi da Izrael time pokazuje primjer kako država ne smije izgledati, model u kojem su osnovna prava djece, ali i pravo na istinu, brutalno ignorirana, kao i da u društvu koje teži miru i civilizacijskim vrijednostima, takva zloupotreba moći ne smije i ne može biti prihvaćena.

– U trenucima kada bi riječi trebale imati težinu, one postaju prazne. Dok nevina djeca gube živote u Gazi, a novinari bivaju targetirani, teško je reći da će svijet poslije Gaze ostati isto mjesto. Koliko vrijede ljudska prava i deklaracije o slobodi, ako se djeci i novinarima ne može pružiti minimum dostojanstva i sigurnosti? Djeca su, kako je davno rečeno, “životi koje sami šaljemo u budućnost”, a novinari su čuvari istine i korektiv društva i upravo njima dugujemo svijet pravde, poštovanja i sigurnosti – rekao je Delić.

Također, poručio je da je strašno što postajemo imuni na prizore patnje, dok stradanja djece i gušenje istine postaju tek dnevne informacije bez stvarnog odjeka. Patnja djece, kao i represija nad novinarima, ne smiju se tretirati kao udaljeni problemi. Ovaj trenutak zahtijeva odlučnu reakciju i pravednost za sve nevine, jer će u suprotnom svijet nakon Gaze zauvijek izgubiti svoje civilizacijske vrijednosti.

– Ovo je krajnji trenutak da se svijet prestane praviti slijep pred stradanjem nevinih i gušenjem istine. Vrijeme je da poštovanje prava djeteta i slobodnog novinarstva budu temelji našeg društva, a ne tek prazne riječi i izjave pune razumijevanja. Svaka zemlja, svaki vođa i zajednica moraju preuzeti odgovornost, jer ako sada ne pružimo sigurnost i pravdu djeci i onima koji donose istinu, činimo nepopravljivu štetu budućnosti cijele naše planete – kazao je Delić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

- Advertisement -

22 KOMENTARI

guest

22 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Što povezuje 15-godišnjeg ubojicu iz Krupe i Carlu Del Ponte?

Gledajući najnovije događaje u Bosanskoj Krupi, u kojima je maloljetnik napao policajce, postavlja se pitanje – jesu li ove...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -