Četvrtak, 24 listopada, 2024

Veliki broj znanstvenika na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji u Mostaru o posljedicama nestanka Bosanskog Kraljevstva

Vrlo
- Advertisement -
MOSTAR, 24. listopada (FENA) – U Mostaru je u četvrtak počeo dvodnevni program međunarodnog znanstvenog skupa ”Posljedice nestanka Bosanskog Kraljevstva”, čiji je fokus na posljedicama pada srednjovjekovne Bosne i Huma u ruke Osmanlija. Jedan od organizatora je HKD Napredak koji je ovu godinu proglasilo Godinom kraljice Katarine, posvetivši se tako obilježavanju 600 godina od njezina rođenja. (Foto FENA/Monika Ćubela Savić)

Međunarodni znanstveni skup “Posljedice nestanka Bosanskog Kraljevstva” započeo je u Mostaru, a okuplja ugledne stručnjake koji kroz dvodnevni program analiziraju posljedice pada srednjovjekovne Bosne pod osmansku vlast. HKD Napredak, kao jedan od organizatora, ovu je godinu posvetio kraljici Katarini povodom 600 godina od njezina rođenja.

Predsjednik HKD-a Napredak, Nikola Čiča, istaknuo je važnost ove konferencije, naglašavajući da proučavanje povijesnih prijelomnih trenutaka, poput pada Bosanskog Kraljevstva, omogućuje bolje razumijevanje današnjih izazova. Skup okuplja 29 izlagača iz osam europskih zemalja koji će iz različitih perspektiva analizirati posljedice osmanske okupacije na društvene, političke i kulturne procese u Bosni i Hercegovini.

Vinicije Lupis, voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti ‘Ivo Pilar’, naglasio je važnost povratka na ovakve teme, prisjećajući se svog rada o relikvijama svetog Luke koje su 2015. godine vraćene u franjevački samostan u Jajcu, a koje je kraljica Katarina povjerila Franjevcima u Stonu.

Na skupu se raspravlja i o drugim povijesnim otkrićima i istraživanjima, uključujući obnovu Starog mosta u Mostaru, gdje su otkriveni tragovi ranijih urbanih struktura i mostova iz srednjeg vijeka. Arheološki radovi pružili su nove uvide u povijesne prijelaze preko Neretve, a profesor Željko Peković istaknuo je kako su otkriveni dijelovi najranijih mostova datiranih u 11., 13. i 14. stoljeće.

Ova konferencija, uz podršku Filozofskog fakulteta u Mostaru, Splita te Instituta za istraživanje migracija u Zagrebu, predstavlja važan korak u očuvanju i razumijevanju bosanskohercegovačke i hrvatske kulturne baštine.

Posljedice nestanka Bosanskog Kraljevstva: možemo li kroz povijesne spoznaje bolje razumjeti sadašnje podjele?

 

 

- Advertisement -
guest

0 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Trump sve mračniji, napao migrante i oštro prozvao Harris: ‘Žele pljačkati i ubijati naš narod’

Donald Trump je tijekom govora u Wisconsinu u sklopu svoje predsjedničke kampanje 2024. godine nastavio s oštrim kritikama na...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -