Utorak, 22 listopada, 2024

ŽIVOT NA JEZERU SMRTI: Mještani i volonteri čiste jezero Jablanica nakon razornih poplava. Fotografije su zapanjujuće

Vrlo

Mještani i aktivisti u nedjelju su počeli uklanjati velike količine smeća i otpada iz jezera Jablanica, koje je pogođeno razornim poplavama i klizištima prije više od dva tjedna. Koristeći čamce i motorna vozila, volonteri su skupljali plastiku, drvo i druge predmete koje su bujice nanijele u jezero tijekom olujnog nevremena početkom listopada.

Poplave i klizišta, koje su zadesile središnje područje Bosne, odnijele su živote 27 ljudi, od čega 19 u selu Donja Jablanica. Tamo su vodene bujice oslobodile stijene iz kamenoloma koje su potom zatrpale kuće.

„Rođen sam pored ovog jezera, naravno da pomažem,” izjavio je Ibro Bešić iz obližnje Jablanice. „Sramotno bi bilo ostaviti sve ovo smeće da pluta. Svi želimo ovdje doći i kupati se ljeti.”

Bosna i Hercegovina zatražila je pomoć od susjednih zemalja i Europske unije. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen očekuje se u posjetu pogođenim područjima sljedeći tjedan.

Lokalne vlasti u Jablanici objavile su da će škole ponovno otvoriti u ponedjeljak, no učenici će moći pratiti nastavu i online ako nisu spremni vratiti se u učionice. Poplave su uništile ceste, mostove i željezničku infrastrukturu.

Volonteri koji čiste jezero izvijestili su da su u prethodnim danima izvlačili leševe životinja i kućanske aparate poput hladnjaka i štednjaka. Jezero, koje je inače poznato po bistroj zelenoj vodi, sada je onečišćeno velikom količinom otpada.

Haris Ćosić, koji radi u turističkoj industriji u Jablanici, rekao je da će napori za čišćenje trajati dok sve ne bude očišćeno. „Ponekad moramo improvizirati,” dodao je. “Koristimo četverocikle da izvučemo teže predmete. Trebat će dosta vremena, ali nadamo se uspjehu.” /POSKOK/

- Advertisement -

3 KOMENTARI

guest
3 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -