Utorak, 22 listopada, 2024

Kuba već četiri dana bez struje, stigla samo u pola Havane

Vrlo

Kubanski potrošači u pola Havane danas su dobili struju nakon četverodnevnog nestanka koji je pogodio cijelu zemlju, priopćila je Elektroprivreda kubanske prijestolnice, izvještava Anadolu. “Oko 50 posto klijenata sada ima struju”, stoji u izvještaju objavljenom na državnom portalu Cubadebate.

Nestanak struje, koji je započeo u petak i pogodio 10 milijuna stanovnika, izazvan je kolapsom najveće elektrane na ugljen, što je uzrokovalo velike štete na mreži. U međuvremenu, dolazak tropske oluje Oscar pogoršao je situaciju, donoseći obilne kiše i snažne vjetrove, što je dodatno otežalo opskrbu električnom energijom.

Kubanski dužnosnici proglasili su “energetsku izvanrednu situaciju”, zatvorili škole i suspendirali dio javnih usluga, dok je predsjednik Miguel Diaz-Canel istaknuo da rade na rješavanju krize, ali je upozorio da neće tolerirati prosvjede i vandalske činove. Unatoč tome, vlada je obećala povratak struje do većeg dijela zemlje do utorka.

Ovaj nestanak struje dolazi u vrijeme kada se Kuba suočava s visokom inflacijom i nestašicom osnovnih potrepština, uključujući hranu, lijekove i gorivo, a vlada kao glavnog krivca navodi američki trgovinski embargo, koji je, prema njihovim tvrdnjama, otežao nabavku goriva za elektrane.

 

- Advertisement -

2 KOMENTARI

guest
2 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SAD o slanju sjevernokorejskih vojnika u Rusiju: Wowww!

Sjedinjene Američke Države izrazile su ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti da Sjeverna Koreja pošalje vojnike u Ukrajinu kako bi pomogla...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -