Ponedjeljak, 21 listopada, 2024

Čović u Mostaru s britanskim veleposlanikom Reillyjem: Velika Britanija kao vitalni partner BiH

Vrlo

Dragan Čović, predsjedatelj Doma naroda PS BiH i predsjednik HDZ-a BiH te HNS-a, jutros se u Mostaru sastao s britanskim veleposlanikom u BiH, Julianom Reillyjem. Razgovarali su o ključnim temama za Bosnu i Hercegovinu, uključujući ishod lokalnih izbora, potrebu za stabilnim političkim dijalogom te hitnu implementaciju reformi povezanih s EU-om.

Čović je istaknuo kako Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje važan partner za BiH u ovim izazovnim političkim vremenima.

Ovaj diplomatski posjet Čoviću svakako djeluje uobičajeno protokolaran stava su diplomatski krugovi u BIH, osobito kada se u obzir uzme Čovićeva pozicija unutar domaće politike i činjenica da je BiH u stalnom fokusu međunarodne zajednice zbog svog složenog političkog sustava i europskih integracija. No, ako pogledamo širi kontekst, moguće je da Velika Britanija, nakon Brexita, traži načine da zadrži utjecaj u regiji poput Balkana, koja je važna zbog geopolitičkih razloga i stabilnosti u Europi.

Britanija zasigurno ima svoje interese u regiji. S obzirom na to da su Austrija i Njemačka tradicionalno aktivne u jugoistočnoj Europi, Velika Britanija možda želi uravnotežiti njihov utjecaj i osigurati da britanske pozicije i interesi ostanu relevantni, posebno u kontekstu europskih integracija BiH, gdje UK ima povijesno važnu ulogu, unatoč tome što više nije član EU-a. Velika Britanija je pokazala interes za stabilnost regije kroz sigurnosne politike i svoje diplomatske aktivnosti, često naglašavajući važnost poštivanja međunarodnih normi i sprječavanja sukoba.

S obzirom na pretenzije Njemačke i Austrije u regiji, Britanija možda vidi priliku da osigura svoje mjesto na jugoistoku Europe kroz jačanje bilateralnih odnosa, kao što je ovaj sastanak s Čovićem. Britanska diplomacija često prati diskretno utjecanje na lokalne političke procese, što može biti upereno i prema stabilizaciji, ali i prema kontroliranju situacije u kojoj Njemačka i Austrija igraju snažne karte na Balkanu.

Iz britanske perspektive, prejak utjecaj Njemačke i Austrije u regiji mogao bi predstavljati potencijalni problem, jer bi njihovo dominantno prisustvo moglo marginalizirati britanske interese. /POSKOK/

 

- Advertisement -

4 KOMENTARI

guest

4 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Delmati konačno stižu kući

Izložba "Delmati: snaga zajedništva" donosi fascinantnu priču o prapovijesnom plemenu Delmata, koje je naseljavalo područja današnje Dalmacije, Hercegovine i...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -