Ponedjeljak, 21 listopada, 2024

Novi načelnici u Kiseljaku, Konjicu, Fojnici i Kreševu: Stara imena i jedan novi početak

Vrlo

Na lokalnim izborima 2024. godine, birališta su se zatvorila uz sitna kašnjenja u Kiseljaku i Konjicu, a rezultati su počeli pristizati iz općina Srednje Bosne. Iako službeni rezultati još uvijek nisu objavljeni, prema neslužbenim izvorima poznata su imena novih načelnika.

Mladen Mišurić-Ramljak ponovno načelnik Kiseljaka

Stožer Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) u Kiseljaku večeras je bio ispunjen slavljem jer je Mladen Mišurić-Ramljak, prema neslužbenim podacima, proglasio pobjedu. Mišurić-Ramljak, koji općinu vodi od 2004. godine, zadržao je podršku građana i uvjerljivo pobijedio svoje protukandidate Armina Halilovića iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Anela Topalovića iz Naše stranke. Njegov dugogodišnji mandat očito je dovoljan znak povjerenja za većinu birača u Kiseljaku.

Osman Ćatić ostaje gradonačelnik Konjica

U Konjicu, SDA-ov Osman Ćatić uspio je zadržati svoju poziciju s gotovo sedam tisuća osvojenih glasova. Njegova pobjeda nije bila iznenađenje, ali je protukandidate Emira Đulića iz SDP-a i nezavisnog Adnana Faladžića ostavila daleko iza. Ćatić se zahvalio biračima i naglasio da se rad mora nastaviti odmah sutra.

Sabahudin Klisura ponovno načelnik Fojnice

Sličan scenarij dogodio se i u Fojnici, gdje je Sabahudin Klisura, također iz SDA, potvrdio svoju poziciju načelnika. Osvajanje 2.380 glasova omogućilo mu je još jedan mandat, a biračima je obećao nastavak rada na projektima koji bi trebali unaprijediti životnu kvalitetu u općini.

Boris Marić jedini kandidat u Kreševu

Kreševo nije ponudilo iznenađenja – Boris Marić iz HDZ-a preuzet će ulogu načelnika, budući da je bio jedini kandidat. Marić je naslijedio Renata Pejaka, s kojim je blisko surađivao, i najavio da će se fokusirati na demografsku politiku te zadržavanje mladih u općini.

Analiza lokalnih izbora 2024.

Ovi rezultati pokazuju da birači u ovim općinama preferiraju kontinuitet i stabilnost, što su prepoznali u dugogodišnjim načelnicima poput Mišurić-Ramljaka, Ćatića i Klisure. A možda su jednostavno vezani interesima i “ne talasanjem”. No ono što je najrealnije – ruke su im vezane daytonskim i nacionalnim strahovima.

Jedini novajlija, Boris Marić, dolazi s jakom stranačkom podrškom u Kreševu, ali i obećanjem da će provoditi politiku zadržavanja mladih, što je ključan izazov za mnoga mala mjesta u BiH.

 

- Advertisement -

3 KOMENTARI

guest
3 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Netanyahu Trumpu: Izrael donosi odluke neovisno o pritiscima

Premijer Izraela, Benjamin Netanyahu, održao je razgovor s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, što je potvrdio ured premijera Izraela....
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -