Ponedjeljak, 21 listopada, 2024

Obilježena 80. obljetnica partizanskog zločina nad Hrvatima u Rankovićima kod Novog Travnika

Vrlo

 

U župi sv. Josipa u Rankovićima, kod Novog Travnika, obilježena je 80. obljetnica partizanskog zločina nad hrvatskim civilima i vojnicima iz Drugog svjetskog rata. Komemoracija je započela pobožnošću Križnog puta, koji je vodio od župne crkve do lokacije Rije, gdje je služena sveta misa koju je predvodio banjalučki biskup mons. Željko Majić, dok je Križni put predvodio mons. Pavo Jurišić.

U znak sjećanja na stradale, vijence su položili i svijeće zapalili predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, gradonačelnik Novog Travnika Stjepan Dujo, te brojni dužnosnici i građani.

Svake godine ovaj događaj okuplja vjernike kako bi se prisjetili zločina počinjenih u listopadu 1944. godine, kada su partizanske snage pogubile mnoge hrvatske civile, bolesnike i vojnike tijekom zauzimanja Travnika. Iako točan broj žrtava ostaje nepoznat, procjenjuje se da je stradalo između 2.000 i 3.000 ljudi, čineći Travnik i okolinu jednim od najvećih hrvatskih stratišta u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Ova komemoracija ističe važnost očuvanja sjećanja na stradale i priznanja zločina koji su dugo bili prešućivani.

 

 

- Advertisement -
guest
0 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Novi načelnici u Kiseljaku, Konjicu, Fojnici i Kreševu: Stara imena i jedan novi početak

Na lokalnim izborima 2024. godine, birališta su se zatvorila uz sitna kašnjenja u Kiseljaku i Konjicu, a rezultati su...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -