Subota, 19 listopada, 2024

Poziv Tužiteljstvu BiH i medijima: Je li istina da je ratni zločinac Nihad Bojadžić u povlaštenom zatvoru i da obnavljeni domovi Hrvata ostaju zanemareni?

Vrlo

Povodom zabrinjavajućih informacija koje su se pojavile u javnosti na socijalnim mrežama postavljamo pitanje Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, kao i relevantnim medijima, da li je istina da Nihad Bojadžić, osuđeni ratni zločinac i silovatelj, uživa povlastice u zatvoru, gdje navodno boravi u poluotvorenom režimu na Igmanu i spava sa svojom suprugom.

Bojadžić, bivši zapovjednik postrojbi Armije BiH, osuđen je za monstruozne zločine nad civilima tijekom rata, posebno u Trusini, gdje je odgovoran za pokolj nad hrvatskim civilima i zarobljenim vojnicima 1993. godine. Ovo bi, ukoliko se pokaže istinitim, bio skandalozan propust pravosudnog sustava.

Javnost ima pravo znati kako je moguće da osoba osuđena za teške ratne zločine uživa ovakve privilegije, pogotovo imajući na umu stravične zločine koje je počinio.

Pitamo ministre pravde i tužitelje zadužene za ovakve slučajeve – kako je moguće da takva osoba ima ovakav tretman i možete li nam demantirati ove neprovjerene navode koje su uznemirile obitelji njegovih žrtava.

Također, postavlja se pitanje obnove devastiranih kuća u Jablanici, gdje se tvrdi da su kuće koje su pripadale Hrvatima, oštećene 1993. godine, i dalje u ruševnom stanju, dok se navodi da su bogate kuće, korištene kao logor od strane Bojadžića i njegovog nadređenog Zuke, opremljene tehnikom i namještajem iz tih istih hrvatskih domova. Navodi tvrde da će hrvatska vlada financirati obnovu tehnike koja je otuđena iz hrvatskih kuća.

Naša javnost zaslužuje odgovore na sljedeća pitanja:

  1. Je li točno da Nihad Bojadžić, osuđen za pokolj nad Hrvatima u Trusini, boravi u poluotvorenom režimu na Igmanu i uživa povlastice koje nisu u skladu s presudom koju je dobio?
  2. Zašto su devastirane hrvatske kuće u Donjoj Jablanici zanemarene i dalje u ruševnom stanju i neće se obnavljati kao što se neće niti spominjati u RH medijima sudbina tih ljudi, baš kao do sada, dok se sredstva iz donacija koriste za obnovu muslimanskih kuća?
  3. Je li donacija Vlade RH od 10 milijuna eura pravilno raspodijeljena? Zašto obnova hrvatskih kuća i dalje ostaje neizvedena, dok se čini da su sredstva usmjerena prema obnovi muslimanskih kuća?

Ove informacije zahtijevaju hitnu i transparentnu istragu, kako bi se utvrdilo jesu li ovi navodi istiniti. Ako jesu, hrvatska javnost zaslužuje objašnjenje kako je moguće da zločini nad Hrvatima u Trusini i Jablanici ostaju nekažnjeni i zašto se obnova hrvatskih kuća zanemaruje.

Tužiteljstvo BiH i mediji su pozvani da poduzmu potrebne korake kako bi istina izašla na vidjelo i kako bi se osigurala pravda za sve žrtve.

Poskok – odjel za turizam, ekološku čistoću Igmana  te za  održiv povratak u Jablanici. Ali svima. 

- Advertisement -

21 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

21 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Dodik o Schmidtu: “Rekao je ono što svi stranci misle, ali mudro šute”

  Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, dao je oštru izjavu vezano uz nedavnu reakciju visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta,...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -