Četvrtak, 17 listopada, 2024

Nije majka Muju kudila što je lagao, nego što se branio

Vrlo

Zapeli smo u ne bilo kakvoj  bosanskoj tragikomediji, nego elitnoj gdje glavne uloge tumače strani visoki predstavnici i ulica dok međunarodna publika promatra iz lože s tihim negodovanjem.

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, našao se u vrtlogu kritika nakon izjave na Face TV, u kojoj je spomenuo i Aliju Izetbegovića i Ratka Mladića. No, čini se da je Schmidt, s najboljim namjerama, otvorio Pandorinu kutiju s domaćim interpretacijama, pa sada OHR mora vaditi kestene iz vatre.

Schmidtova izjava da “ne možemo imati takvu razliku… Ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića, neprihvatljiv način…”, izazvala je val reakcija. Naravno, domaći politički akteri nisu propustili priliku da tu izvučenu misao interpretiraju kao izjednačavanje presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića s Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom Predsjedništva BiH.

No, odgovor iz OHR-a stiže brzo i precizno, poput metka iz službenog revolvera. “Ratko Mladić je presuđeni ratni zločinac, odgovoran za genocid u Srebrenici. Alija Izetbegović je ključna figura za postizanje mira i Daytonskog sporazuma, koji je spasio mnoge živote.” Ova dva imena, prema OHR-u, nisu, niti će ikada biti, stavljena na istu vagu povijesti.

Kritika Schmidtove izjave, kažu iz OHR-a, promašila je suštinu. Zlonamjerne tvrdnje o izjednačavanju Alije i Mladića su, po njima, “potpuno neutemeljene”. No, nije li već prekasno? Javnost se zapalila, a u zemlji gdje se povijest piše na osnovu dnevne politike, svaka izjava može biti oružje.

Schmidtova greška možda leži upravo u njegovom pokušaju da napravi balans između povijesnih činjenica i trenutne političke realnosti. Učinio je to aljkavo sugerirajući važnost stavljanja ratnih figura van mozgova mlade djece, umjesto da je konačno iskoristio svoju moć i baš u ovom polju nametnuo odluke. Nema divinizacije ni Ratka ni Alije. Ide novo doba. Ja odlučio. I šlus.

No on to nije uradjo Ovdje gdje se udžbenici povijesti pišu kao politički pamfleti, a djeca uče različite verzije iste povijesti ovisno o tome kojoj partiji im babo  pripada, visoki predstavnik je očito htio nešto reći o pristranosti. No, zaboravio je jednu staru bosansku izreku – ovu iz naslova.

Kritika koju je Schmidt iznio nije sporna – problem je, kažu iz OHR-a, tekst u udžbeniku povijesti za 9. razred osnovnih škola u Republici Srpskoj. No, pravo pitanje nije što piše u knjigama, već kako se te knjige koriste da bi se formirali stavovi budućih generacija. OHR i Schmidt, čini se, pokušavaju otvoriti diskusiju o tome, ali u zemlji gdje se povijest koristi kao politička valuta, takve su diskusije opasne kao hod po minskom polju.

Zato OHR jasno poručuje da Schmidt nije izjednačavao Aliju i Mladića, već je ukazivao na potrebu uklanjanja pristranosti iz obrazovnog sustava, kako bi se izbjegle daljnje etničke podjele među mladima. Ali, kako to obično biva u Bosni, kada se povijest koristi kao oružje, lako je izgubiti iz vida širu sliku.

A šira slika kaže da bi danas na općem referendumu više BH građana proglasilo Aliju većim zločincem od Ratka. I na tom referendumu značajan broj muslimana glasao bi za to. Ne samo onih iz Kladuše.

Što će reći da je Mujino pravdanje kako je Alija doveo do mira, a Ratko bio gori od njega, tek spin za smirivanje tenzija u prostoru po kojem se monarh kreće. Onom sarajevskom.

Građani BH i narodi BH jako dobro znaju i osjećaju tko ih je od njih dva više košta. Bez  namjere da umanjujemo zlo koje je uradio Mladić, taj Mladić Aliji i svom njegovom zlu koje je ovdje posijao, vode ne može dodati.

Ne vjerujete nam? Pa provedite referendum kukavice.

- Advertisement -

12 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

12 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Dodik odbio ponudu za centralizaciju BiH u zamjenu za oslobađajuću presudu

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da je proces protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske,...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -