Srijeda, 16 listopada, 2024

Milan Bandić Stanivuković

Vrlo

Jedan mladi političar, Draško Stanivuković, koji je stasao iz žestoke oporbe, postao he drugi put, u još jačoj pobjedi gradonačelnik Banje Luke – grada koji je simbol političkog otpora i kritike prema vlasti SNSD-a.

Stanivuković je po mnogočemu sličan Milanu Bandiću, ali verzija s više šarma, društvenih mreža i TikTok-a. Dok je Bandić u Zagrebu godinama “šarao” po Kozari bok lokvama, Dubravi, Prečkom,  između ljevice i desnice, postajući najneugodnija žlica za SDP, pa kasnije nezgodni, ali nužni saveznik HDZ-a.

Draško je možda krenuo sličnim putem – od buntovnika do političkog pragmatika.

Zašto? Jer, kao i Bandić, shvatio je da bi beskompromisni rat sa strankom na vlasti dugoročno mogao značiti političko samouništenje. A Dodik? On je ionako majstor političkog klizanja – zna kako upregnuti i opoziciju i suradnike u svoju korist, čak i ako to znači s vremena na vrijeme pohvaliti svog bivšeg protivnika.

Draško je možda shvatio da galama protiv vlasti donosi pljesak publike, ali ne i stabilnost u gradskoj blagajni, pogotovo kad je Banja Luka i dalje ovisna o vladi Republike Srpske.

Kao što je HDZ-u u Hrvatskoj, za određeno vrijeme, odgovaralo da Bandić vodi Zagreb kao „neovisni“, a zapravo njihov tihi saveznik, tako i Dodiku odgovara da Stanivuković, iako nije član SNSD-a, ne vodi grad u potpunu političku destrukciju i oporbu prema vladi. I služi mu kao tampon. Prosvjedi usred Banja Luke ne mogu naštetiti rastu SNSD-a na razini Republike.

Bandić je, usprkos svim kontroverzama, bio notorni politički tampon za HDZ. Ako nešto ne valja u Zagrebu, kriv je Bandić – ne HDZ. Ako nešto ne valja u Banjoj Luci, kriv će biti Draško – a ne Dodik. Šteta po oporbu?

Neprocjenjiva. Jer, ako najveći i najglasniji grad u opoziciji ne uspije, kako onda oporba može pridobiti narod na državnoj razini?

Bandić je godinama plesao po toj liniji – pravednik za jedne, maher za druge, a dok je trajalo, i SDP i HDZ su profitirali.

Je li Draško, svjesno ili nesvjesno, na istom putu? Vrijeme će pokazati, ali čini se da Republika Banja Luka kopira politički scenarij sličan onom što smo gledali u Republici Zagrebu.

iu l poskok.info

- Advertisement -
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zlatan i Carroll: Kad repovi vode bitke, a ego traži pažnju

Zlatan Ibrahimović – čovjek koji je, kažu, igrao za najveće klubove svijeta: Milan, Juventus, Inter, Ajax, PSG, Barcelonu, Manchester...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -