Srijeda, 16 listopada, 2024

Stanivuković ili Dodik – tko je pobijedio u Srpskoj?

Vrlo

Lokalni izbori u Republici Srpskoj održani su u sjeni velikih poplava koje su pogodile Jablanicu i nekoliko općina u Federaciji, no politička slika koja je izašla iz ovih izbora pokazuje nekoliko ključnih promjena. Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika nastavio je svoju dominaciju u Republici Srpskoj, osvojivši većinu u 49 opština. Međutim, ono što posebno privlači pažnju jeste gubitak u Banjaluci, najvećem gradu RS-a, gdje je Draško Stanivuković iz PDP-a ponovno osvojio gradonačelničku funkciju.

Šta ovo govori o političkoj dinamici u Republici Srpskoj?

Pobjeda SNSD-a u 49 opština potvrđuje njihovu dominaciju u manjim sredinama, gdje je Dodikova politika i dalje vrlo popularna. No, gubitak u Banjaluci signalizira promjenu među urbanim biračima, posebno mlađom populacijom koja podržava promjene i antikorupcijske programe Draška Stanivukovića. Slično kao što se događa u drugim evropskim državama, vidimo polarizaciju između urbanih i ruralnih sredina, što je scenario viđen i u Turskoj ili Mađarskoj, gdje centralne vlasti održavaju kontrolu dok se ključni gradovi sve više okreću opoziciji.

Šta to znači za 2026. godinu?

Rezultati ovih lokalnih izbora već sada postavljaju temelje za opšte izbore 2026. godine, gdje bi ovaj sukob između urbanih i ruralnih glasova mogao igrati još veću ulogu. Pitanje je hoće li Dodik i SNSD uspjeti zadržati svoju bazu ili će se u većim gradovima, poput Banjaluke, razvijati opozicioni pokreti koji su bliži evropskim reformama i smanjenju korupcije.

Federacija BiH: Povratak SDA?

U Federaciji BiH, na ovim izborima došlo je do povratka SDA kao najjače bošnjačke stranke, čime se pokazuje da su lideri poput Bakira Izetbegovića i dalje relevantni u političkom životu Bošnjaka, uprkos izazovima od strane drugih političkih aktera poput Naroda i Pravde.

Ovi izbori postavljaju pitanja o budućim odnosima Banjaluke i Sarajeva, te kako će ove lokalne promjene utjecati na odnose unutar BiH.

- Advertisement -

3 KOMENTARI

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

3 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zlatan i Carroll: Kad repovi vode bitke, a ego traži pažnju

Zlatan Ibrahimović – čovjek koji je, kažu, igrao za najveće klubove svijeta: Milan, Juventus, Inter, Ajax, PSG, Barcelonu, Manchester...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -