Srijeda, 16 listopada, 2024

BIT ĆE FEŠTE VEČERAS U SARAJEVU: Je li potres u Iranu bio prvi tajni nuklearni test?

Vrlo

Tlo je počelo podrhtavati, magnituda je iznosila 4,4, a vijest o potresu u iranskoj pokrajini Semnan odmah je izazvala buru na društvenim mrežama. Iako su seizmolozi potvrdili potres, korisnici društvenih mreža ubrzo su počeli spekulirati da je to zapravo bio prvi podzemni nuklearni test Irana, piše Euronews.

Potres se dogodio u subotu u 22:45 sati, a seizmografski centar Sveučilišta u Teheranu objavio je da je epicentar bio u blizini grada Aradana, na dubini od 12 kilometara. Podrhtavanje tla osjetilo se i u istočnim dijelovima Teherana.

No, nekoliko sati nakon vijesti o potresu, korisnici društvenih mreža počeli su iznositi teorije kako je riječ o tajnom nuklearnom testu, vjerojatno kao odgovor na izraelske prijetnje i napade. Prema tim nagađanjima, Iran bi mogao koristiti nuklearno oružje kao sredstvo odvraćanja, unatoč trenutnoj fetvi vrhovnog vođe koja zabranjuje korištenje nuklearnog oružja.

Službeno odbacivanje glasina

Službeni izvori Islamske Republike brzo su reagirali, odbacujući ove glasine. Web stranica NorNews, koja djeluje kao neslužbeni glasnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Irana, oštro je negirala spekulacije, tvrdeći da su nuklearna testiranja protivna iranskoj vojnoj doktrini i politici. Međutim, skeptici nisu uvjereni – tvrde da Iran možda ne bi javno najavio promjenu politike prije provođenja takvog testa.

Postoje li tajne lokacije za nuklearna testiranja?

Još 2019. godine, Zaklada za obranu demokracija (FDD), think tank sa sjedištem u Washingtonu, objavila je izvješće u kojem tvrdi da Iran razvija podzemne lokacije za nuklearna testiranja pod nazivom “Field Project”. Prema tom izvješću, moguće je da su 2003. godine na jugoistoku Semnana provedeni testovi nenuklearnih eksploziva kako bi se razvile metode za mjerenje seizmičkih učinaka nuklearnih eksplozija.

Te su tvrdnje dodatno potpirile spekulacije o tome da je potres u Semnanu možda bio povezan s nuklearnim testiranjem. Iran je priznao postojanje svemirskog centra “Imam Khomeini” i raketnog stožera u blizini Semnana, no to je područje udaljeno više od 100 kilometara od epicentra potresa.

Misterij traje

Unatoč službenim negiranjima, neki korisnici društvenih mreža i dalje vjeruju kako Iran možda ima neprijavljeno podzemno nuklearno postrojenje u pokrajini Semnan koje koristi za testiranja, daleko od poznatih lokacija poput Natanza. Istovremeno, Iran nastavlja odbijati punu suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), što dodatno podgrijava sumnje.

Ipak, treba napomenuti da se Iran nalazi na seizmički aktivnom području, pa su ovakvi potresi relativno česti i ne moraju nužno biti povezani s nuklearnim aktivnostima. No, kako to obično biva, teorije zavjere uvijek nađu plodno tlo tamo gdje postoje nerazjašnjene sumnje i nesigurnost.

- Advertisement -

2 KOMENTARI

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zlatan i Carroll: Kad repovi vode bitke, a ego traži pažnju

Zlatan Ibrahimović – čovjek koji je, kažu, igrao za najveće klubove svijeta: Milan, Juventus, Inter, Ajax, PSG, Barcelonu, Manchester...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -