Utorak, 22 listopada, 2024

Na današnji dan: Montirano suđenje Alojziju Stepincu – simbol otpora i mučeništva

Vrlo
Esther Gitman, poznata povjesničarka i stručnjakinja za Holokaust, posebno je istraživala ulogu nadbiskupa Alojzija Stepinca tijekom Drugog svjetskog rata. U svojim radovima, uključujući knjigu Alojzije Stepinac: Pillar of Human Rights, Gitman ističe da je Stepinac bio ključna figura u spašavanju tisuća Židova, Srba i drugih progonjenih tijekom ustaškog režima. Suprotstavljao se nacističkoj i ustaškoj politici, te je zbog svojih stavova o ljudskim pravima i zaštiti progonjenih, postao meta komunističkog režima nakon rata. Gitman je u svojim istraživanjima otkrila preko 400 peticija koje je Stepinac potpisao ili podržao u cilju spašavanja Židova, te je poznato da je, unatoč tome što je morao surađivati s ustaškim vlastima zbog održavanja reda, dosljedno protestirao protiv njihovih zločina. Stepinac je tijekom rata jasno zauzimao moralni stav, govoreći da “postoji samo jedna rasa, a to je Božja rasa” i odbijao je sve oblike fašizma, nacizma i komunizma​( IKA )​( Catholic News Agency ). Stepinac nije samo branio ljudska prava, već je bio i oslonac hrvatske Katoličke crkve, zagovarajući slobodu vjere i prava svakog pojedinca, što je dodatno pojačalo neprijateljstvo komunista prema njemu. Gitmanova istraživanja također naglašavaju da su mnogi povjesničari iskrivljavali njegovu ulogu, no njezin rad nastoji ispraviti tu povijesnu nepravdu​( Croatia, the War, and the Future ).

Na današnji dan, 11. listopada 1946. godine, u montiranom procesu, nadbiskup Alojzije Stepinac osuđen je na 16 godina zatvora. Proces protiv Stepinca bio je dio širih represivnih mjera komunističkog režima, koji je u montiranim suđenjima pokušavao slomiti otpor Katoličke crkve i uglednih pojedinaca. U Stepinčevom slučaju, iznuđena svjedočenja i lažni dokazi bili su ključni u donošenju presude, čime je postao jedan od najistaknutijih simbola otpora protiv komunističkog totalitarizma.

Tijek procesa i borba za pravdu

Stepinac je više puta bio pritvaran i napadan od strane vlasti, a konačno suđenje započelo je 30. rujna 1946. Njegov govor pred sudom 3. listopada ostao je zapamćen kao moralna optužnica ne samo protiv nepravednog suđenja, već i protiv režima koji je zatirao slobodu vjere. Unatoč montiranim optužbama, Stepinac je ostao vjeran svojim principima.

Osuđen je na prisilni rad i zatvor, a kaznu je služio u Lepoglavi od 19. listopada 1946. do 5. prosinca 1951., gdje je bio izložen poniženjima, izolaciji, a vjerojatno i trovanju. Preostali dio kazne proveo je u rodnom Krašiću, gdje je, unatoč zatvoreništvu, 1953. imenovan kardinalom, što je dovelo do prekida diplomatskih odnosa između Jugoslavije i Vatikana.

Završetak života u zatočeništvu

Alojzije Stepinac umro je u Krašiću 10. veljače 1960. godine, ostavivši iza sebe naslijeđe mučeništva. Njegova svetost priznata je i službenim procesom beatifikacije 1998. godine, a hrvatski narod ga neprekidno štuje kao uzor i zaštitnika.

 

 

- Advertisement -

3 KOMENTARI

guest
3 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SAD o slanju sjevernokorejskih vojnika u Rusiju: Wowww!

Sjedinjene Američke Države izrazile su ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti da Sjeverna Koreja pošalje vojnike u Ukrajinu kako bi pomogla...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -