Nedjelja, 6 listopada, 2024

Posljednja Amerika

Vrlo

Elon Musk, čovjek koji je katapultirao automobile u svemir i pretvorio tehnologiju u religiju, sada nam predviđa kraj američke demokracije. Kaže, “Ako Trump ne pobijedi, ovo će biti posljednji izbori”. I dok nam je možda lako odbaciti te riječi kao političku retoriku, one otvaraju pitanja koja svjedoče o dubljoj, suštinskoj krizi jednog društva.

Ova “posljednja Amerika”, kako je Musk vidi, nije zemlja slobodnih i hrabrih, već zemlja koja se opasno naginje prema podjeli, prema nekoj distopijskoj budućnosti u kojoj izbori postaju samo formalnost. S jedne strane, imamo one koji vjeruju u očuvanje tradicionalnih vrijednosti, prava na oružje i slobodu govora. S druge strane, liberalne snage koje traže napredak, ali i centralizaciju vlasti koja bi mogla ograničiti te iste slobode.

U tom rasponu između “Make America Great Again” i nadolazećeg tehnološkog poretka, nalazimo Ameriku koja više ne može pronaći zajednički jezik. To je zemlja u kojoj je svaka strana uvjerena da, ako ne pobijedi, druga strana dolazi po njihova prava, po njihove slobode, po njihovu budućnost.

Muskova vizija “posljednjih izbora” nije samo strah od političkog poraza, već strah od kraja jednog sustava. Sustava u kojem više nema prostora za suradnju, u kojem polarizacija ne ostavlja mjesto za kompromis. Amerika, podijeljena do srži, ulazi u svoje “posljednje dane” demokracije kakvu smo poznavali.

Ali možda, baš poput svemirskih putovanja koje je Musk omogućio, i ovdje postoji neka nova budućnost. Možda posljednji dani jedne Amerike samo otvaraju vrata nekoj drugoj, koja tek dolazi. Ona u kojoj ćemo pronaći nove načine da spojimo razlomljeno društvo, ili ćemo gledati kako ono polako nestaje pod teretom svojih podjela.

Ako je vjerovati Musku, ti posljednji dani nakon posljednjih izbora ne nalikuju na trijumfalnu Ameriku koja maršira prema boljoj budućnosti. Ne, to je zemlja koja se lomi pod težinom vlastitih podjela. Slobode su sve tanje, kao papir koji se drži na nitima prošlosti, dok iznad nas lebde gigantske ruke tehnologije koje povlače konce svakog našeg pokreta, svakog pogleda, svakog mišljenja.

U Muskovo distopijskoj viziji, posljednji izbori nisu samo politički događaj, nego trenutak kad se zatvaraju vrata između stare i nove Amerike. Nova Amerika? Ona nije zemlja slobodnih glasova, već zemlja algoritama. Umjesto građana, biraju nas podaci. Umjesto volje naroda, našu sudbinu kroje brojevi u matrici društvenih mreža.

I puca Musk na scenarij u kojem su izbori samo još jedna iluzija.

Zamislite svijet u kojem više nema potrebe za debatama jer je ishod već zadan. Ne zbog prijevara, ne zbog krađe, nego zbog savršene mašine koja zna što želite prije nego to i izgovorite. Politička volja više ne postoji jer smo se predali tehnologiji koja nas uvjerava da zna bolje. Amerika, ta nekad velika demokracija, postaje poligon za eksperimentiranje – s našim životima, našim glasovima, našim nadama.

Posljednji dani nakon posljednjih izbora izgledaju kao tiha revolucija u kojoj više nema revolucija. U tom svijetu, Elon je prorok koji upozorava na kraj ne samo demokracije, već i ljudske slobode, onakve kakvu smo poznavali. Jer, kako Musk vidi, kad prestanemo birati sami – ne gubimo samo politički sustav, nego gubimo sebe.

Možda ti dani ne dolaze u obliku vladavine sile, možda nema tenkova na ulicama ni vojnika pred parlamentom. Ne, u tom svijetu, sloboda umire u tišini, u algoritamskom šaptu, dok mi listamo svoje ekrane, sve dok ne postane prekasno da shvatimo da su izbori bili posljednji.

ez l poskok.info

- Advertisement -

10 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Mladenka pred sudbonosnim “Da” a nećakinja iz klupe viče: Nemoj tetka, molim te!

Internetom se širi snimka s vjenčanja u Čitluku koja je privukla brojne simpatije.Fotografski studio Zoka foto-video studio na svom...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -