Naslovnica Svijet Biden šalje vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 8 milijardi dolara: “Ovo će vam...

Biden šalje vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 8 milijardi dolara: “Ovo će vam pomoći dobiti rat”

11
742

Pomoć uključuje precizno navođene bombe s dosegom do 130 kilometara, poznate kao Joint Standoff Weapon (JSW), koje se ispuštaju iz borbenih zrakoplova, streljivo, oružje, borbene dronove i materijal potreban za proizvodnju streljiva u samoj Ukrajini.

“Ovo će pomoći Ukrajini da dobije rat”

Za SAD, rekao je Biden, Ukrajina je glavni prioritet. “Zato danas objavljujem povećanje pomoći Ukrajini i niz dodatnih mjera koje će joj pomoći da dobije taj rat”, rekao je Biden.

Veći dio svote, 5.5 milijardi dolara, dodijelit će se do ponedjeljka, prije kraja savezne fiskalne godine. U toj će se vrijednosti za Ukrajinu povući oružje iz američkih vojnih zaliha, dok će se 2.4 milijarde dolara izdvojiti u okviru Inicijative za sigurnosnu pomoć Ukrajini. Tim novcem kupit će se oružje za Ukrajinu umjesto da se povlači iz američkih vojnih zaliha.

Biden je također naredio Pentagonu da pojača obuku ukrajinskih pilota za F-16, uključujući obuku za 18 ukrajinskih pilota sljedeće godine.

Zelenski zahvalio Bidenu i Kongresu

Zelenski je zahvalio Bidenu i Kongresu na novom vojnom paketu pomoći i rekao da će ga Ukrajina iskoristiti na “najučinkovitiji i transparentan način”.

“Zahvalan sam SAD na pružanju pomoći koja je najključnija za zaštitu našeg naroda”, napisao je Zelenski na X-u spomenuvši Patriote, dronove i dalekometne projektile.

Biden je također najavio sastanak Kontaktne skupine za obranu Ukrajine sljedeći mjesec u Njemačkoj u cilju koordiniranja napora više od 50 zemalja koje podržavaju Ukrajinu./Hina/HMS/

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments