Ponedjeljak, 23 rujna, 2024

MUSK: Odvest ću na Mars svakog tko želi tamo otputovati, osim ako Kamala pobijedi

Vrlo
FILE PHOTO: Elon Musk, CEO of SpaceX and Tesla and owner of X looks on during the Milken Conference 2024 Global Conference Sessions at the Beverly Hilton in Beverly Hills, California, U.S., May 6, 2024. REUTERS/David Swanson//File Photo

Elon Musk, osnivač SpaceX-a, najavio je da će omogućiti put na Mars svakome tko to poželi, ali uz jednu važnu napomenu – ako Kamala Harris postane predsjednica SAD-a, taj plan neće biti ostvaren.

U svojoj najnovijoj objavi na X-u, Musk je izjavio da će za samo dvije godine SpaceX poslati pet svemirskih brodova na Mars, dok je dugoročni cilj imati tisuće letjelica u misijama na Crveni planet. “Bit će to spektakularan prizor”, rekao je Musk.

No, kontroverzni milijarder i pristaša Donalda Trumpa upozorio je da bi eventualni dolazak Harris na čelo države značio kraj za svemirski program. “Nikad nećemo stići do Marsa ako Kamala pobijedi”, izjavio je Musk, odjekujući Trumpove riječi koji je obećao poslati ljude na Mars tijekom svog mandata.

Unatoč velikim postignućima SpaceX-a, Musk je izrazio frustraciju zbog sve veće birokracije koja, prema njegovim riječima, guši napredak. “Starship program trpi pod težinom vladinih regulacija koje rastu iz godine u godinu”, kazao je.

Iako se suočava s preprekama, Musk je optimističan da će bespilotni brodovi stići na Mars za dvije godine, a misije s posadom do 2028. godine. Dodao je kako vjeruje da će za dvadesetak godina na Marsu postojati samoodrživa kolonija.

Za vrijeme Trumpove administracije, svemirske aktivnosti dobile su novi zamah – osnovan je Space Force, a NASA je dobila zadatak ponovno sletjeti na Mjesec do 2024. godine.

Ipak, potpredsjednica Harris, koja predvodi Nacionalno vijeće za svemir, također zagovara istraživanje svemira. Njeni napori u poticanju 37 zemalja na potpisivanje Artemisovog sporazuma, koji definira svemir kao “teritorij cijelog čovječanstva”, naširoko su hvaljeni.

- Advertisement -

2 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Istočno Sarajevo: Traktor, pas i užas

Dobrodošli u mračnu balkansku bajku, ovaj put iz Istočne Ilidže. Protagonist? A.M., čovjek koji je očigledno odlučio da unese...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -