Petak, 20 rujna, 2024

NIKŠIĆ: Niz je netočnih i paušalnih ocjena o financijskom stanju Federacije BiH

Vrlo

Predsjednik SDP BiH i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić odbacio je danas određene navode u javnosti o financijskoj katastrofi proračuna Federacije BiH i enormnom zaduživanju.

– Niz je netočnih i paušalih ocjena o financijskom stanju Federacije BiH. Možda je tu i dio onih koji ne razumiju, ali ja sam uvjeren kako je puno više politikanstva i zle namjere i pokušaja izazivanja panike, frustracije kod građana i stvaranja ambijanta nesigurnosti i straha za egzistenciju – rekao je Nikšić na konferenciji za novinare predsjednika stranaka Trojke (SDPBiH, Naša stranka i Narod i pravda) u Sarajevu posvećenoj aktualnim temama.

Najprije se govorilo, kako je dodao o enormnom zaduživanju, pa o deficitu u proračunu.

– Na postoji ništa što nije plaćeno iz 2023. godine. Svatko može da naći i provjeriti na stranicama Službenih novina gdje je objavljen proračun – naveo je Nikšić.

Nikšić je dodao da postoji 200 milijuna KM planiranog deficita koji je prikazan kao stavka, a daljnje smanjenje prihoda izazvalo je nemogućnost realizacije prodaje potraživanja od 100 milijuna KM. Tu je i izostanak uplate prihoda od JP Autoceste FBiH u iznosu od 183 milijuna KM i taj dug je, kako je dodao Nikšić, reprogramiran kako bi se nastavio investicijski ciklus.

Izostao je i planirani prihod na osnovu kredita Svjetske banke za razvojne projkete u iznosu od 109 milijuna KM i u toj godini nije uplaćena ni dividenda JP BH Telecom.

– Ove tri stavke koje sam spomenuo ne može nitko staviti na teret ni prethodnoj Vladi jer je to bilo nemoguće isplanirati – dodao je Nikšić.

Primjena Zakona o podršci obiteljima s djecom, kako je naveo, iziskivala je dodatna sredstva i za Fond solidarnosti ova vlada je u 2023. izdvojila dodatnih deset milijuna KM, što je ukupno izdvajanje za Fond solidarnosti 43,5 milijuna, a u ovoj godini je to podignuto još na 50 milijuna KM.

Govoreći o rastu mirovina, Nikšić je naveo da je 2018. rast mirovina iznosio 3,5 posto, 2019. godine 3,5 posto, u 2020. godini 2,8 posto, što je redovito usklađivanje. U 2021. nije bilo rasta, a u 2022. ukupno 16 posto pri čemu je 7,3 bilo redovitoo i 3,5 posto izvanredno usklađivanje, uvjetovano velikom inflacijom.

– U 2023. u godini i u vrijeme ministra Adnana Delića iznosi ukupno 20,78 posto. U 2024. godini rast kroz redovitoo usklađivanje je iznosio 6,55 posto. Vlada FBiH je potpuno ispoštovala aktualni zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju. Svjesni smo standarda umirovljenika i da treba o tome povesti više računa, ali nitko ne može mimo zakona donositi odluke o usklađivanju – dodao je Nikšić.

Govoreći o stanju duga Federacije BiH, Nikšić je rekao da ukupni dug FBiH s dugom svih javnih korisnika sada manji za četiri posto u odnosu na razdoblje kada su preuzeli vlast u Federaciji BiH.

– Kada smo preuzeli vladu, mjesec nakon toga imamo podatke o dugu u iznosu od 24,90 posto BDP-a. Znači, od travnja 2023. do lipnja 2024. je javni dug Federacije u odnosu na BDP pao za 4,04 posto – poručio je Nikšić.

Naglasio je da je Vlada u ovom mandatu napravila mnogo pozitivnih trendova u FBiH, te da će nastaviti predano obavljati svoj posao./Fena/HMS/

- Advertisement -

8 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Što smo naučili o špijuniranju na društvenim mrežama?

 Naši digitalni životi postali su prava zlatna žila za tehnološke divove. Izvješće Savezne komisije za trgovinu (FTC) otkriva mračnu...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -