Srijeda, 18 rujna, 2024

PROCURILA VIJEST, KOMŠIĆ IZLAZI IZ SARAJEVA: Planira održati politički skup DF-a u Neumu uz do sada neviđene mjere osiguranja

Vrlo

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja organiziranja predizbornih skupova u zapadnoj Hercegovini, Željko Komšić, okupator iz Predsjedništva BiH, odlučio je udariti na jug i održati svoj predizborni skup u Neumu!  U jedinom kako on kaže “bosanskom gradu na moru”. Odluka dolazi nakon što je prvotno planirao skupove u Posušju, Širokom Brijegu i Livnu, no svaki pokušaj naišao je na nepredviđene prepreke.

Prvotni plan bio je da se skup održi u Posušju, mjestu koje je Komšić opisao kao “bezopasno i tolerantno” jer kako tvrdi dok je skijao na Blidinju pod maskom i u skijaškom odijelu građani su ga pozdravljali sa “pazi budalo, i jebo ti **** *** mater kako voziš” no nitko mu nije govorio da je majorizator i da je neustavan.

No, blizina Imotskog, poznatog po svojoj radikalnosti  prema Komšićevim stavovima, izazvala je zabrinutost kod organizatora. Uz to, Demokratska fronta (DF) u Posušju nema ni ogranak, što je dodatno presudilo te se od Posušja odustalo.

Nakon što je Posušje otpalo, Komšić je okrenuo svoju pažnju prema Širokom Brijegu. Planirao je održati govor na Lijanovićevom imanju ali tako da kadrovi kamere ulove samostan na Širokoom brijegu. Međutim, ubrzo je postalo jasno da ni u Širokom DF nema značajnu prisutnost, a blizina Mostara, grada s kojim Komšić tradicionalno nema najbolji politički odnos, stvorila je dodatne probleme. Osim toga postojala je vjerojatno da bi Škripari između samostana i Lijanovićeve hacijende postavili provokativan transparent tako da se tornjevi samostana ne vide na kamerama.

Sljedeća opcija bila je Livno, gdje DF broji čak tri člana, što je pravi politički uspjeh u tom dijelu Hercegovine. No, blizina Sinja i  Tomislavgrada pokazala se kao dodatna sigurnosna prepreka, pa je i taj plan propao. Duvno su naročito sigurnjaci proglasili nepredvidivim. Nakon svih tih logističkih neuspjeha, Komšić se konačno odlučio za Neum.

Sigurnosne mjere na visokom nivou

Iako Neum nema lokalni ogranak DF-a osim jednog entuzijastičnog člana, Branimira Jukića, Komšić je optimističan. Njegova je strategija jednostavna – računati na postsezonske Bošnjake koji bi mogli biti na plaži, te ih pridobiti da poslušaju njegov govor i možda završe na fotografijama kao zainteresirani glasači. Iako ovaj plan zvuči optimistično, postavlja se pitanje hoće li to biti dovoljno da se stvori dojam masovne podrške. Kako javnosti predstaviti građane u kupaćim gaćicama kao ljude na političkom skupu. Našlo se rješenje. Komšić će u Neumu čekati kišu. Ljudi će biti u odjeći i po kafićima. Brane ima tamo neku birtiju s velikom terasom. Kadar se može uloviti kao da se ljudima iz kafića ne nazire kraj. Problem je međutim što se u toj birtiji poslužuje i hrana. Kako uloviti kadar da se ćevapi ne vide? To pitanje je ipak pitanje fotošopa i bit će ogroman posao na foto patriotima da to urade. No video uradak kao i fotografije moraju nastati.

No, Neum nije bez svojih izazova. Blizina Stoca stvara potencijalne sigurnosne probleme, i  rješenje je već pronađeno – tijekom skupa prometnica Stolac-Neum bit će blokirana,  radi “nepredvidivih radova” čime će Komšić na nekoliko sati biti potpuno odsječen od kopnene veze sa Sarajevom, što bi za njega moglo biti emocionalno izazovno, s obzirom na dugogodišnju naviku da se ne udaljava previše od prijestolnice. Šta ako na videu bude mucao? I to se da tehnički riješiti.

Turska armada na osiguranju

Sigurnosne mjere za ovaj događaj dovedene su na visoku razinu. Prema neslužbenim izvorima, uključena je i turska pomorska armada. Turski amfibijski jurišni brod TCG Anadolu bit će stacioniran u blizini Neuma, spreman pružiti podršku iz mora. Dva fregata klase Barbaros osigurat će pomorsku kontrolu, dok će turska podmornica klase Gür nadzirati podmorje.

Na kopnu, specijalne jedinice bit će raspoređene kako bi se osigurala potpuna sigurnost. Građanima će biti oduzimane plastične i staklene boce, a uvoz jaja bit će privremeno zabranjen kako bi se spriječile bilo kakve provokacije simbolične prirode. Dodatno, agenti u civilu infiltrirat će se među okupljene kako bi osigurali da sve protekne bez incidenata.

Iako Neum nije tradicionalno političko uporište Komšića, on računa na svoje političke instinkte i entuzijazam jedinog lokalnog člana, Branimira Jukića. Hoće li to biti dovoljno da izgradi dojam o podršci izvan Sarajeva, ostaje za vidjeti.

Agencije/Tajnug/Hinna

- Advertisement -

46 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

46 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Hezbollah u Kaosu: Eksplozija komunikacijskih uređaja ranila stotine članova Terorističke Organizacije

Članak iz The Jerusalem Post prikazuje Hezbollah kao ozbiljno oslabljenu organizaciju, fokusirajući se na njihov trenutni kaos i ranjivost....
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -