Četvrtak, 19 rujna, 2024

PLAKALI ŠLJIVANČANIN I VASILJKOVIĆ: Bora Čorba sahranjen je među svojima

Vrlo

I tako je Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, pokopan tamo gdje je i rođen – u Čačku. Umro je u 71. godini života, daleko od Čačka, u Ljubljani, gdje je tražio spas od upale pluća. Na kraju, ni rock’n’roll ni četništvo nisu pomogli, a uz obitelj, suprugu Dubravku i sina Borisa, oprostili su se s njim i asevi s domaće estrade. Svi su bili tamo – Bajaga, Miroslav Ilić, i ostali dežurni heroji narodnih masa, koji su došli odati počast jednom od najvećih bardova jugoslavenskog rocka.

No, ako mislite da su sahrana i oproštaj prošli bez kontroverzi, ne poznajete Boru. Na njegovom posljednjem ispraćaju, osim glazbenih kolega, pojavili su se i dobro poznata lica iz rubrika crne kronike – Veselin Šljivančanin i Dragan Vasiljković, zvani kapetan Dragan. Da, dobro ste čuli. Jedan je osuđen zbog zločina na Ovčari, a drugi je nakon devet godina ekstradicijskog pritvora u Australiji izručen Hrvatskoj i osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina. No, što biste očekivali? Bora je uvijek znao privući kontroverzu – čak i u smrti.

Jer Bora nije bio samo pjevač. On je bio simbol jednog vremena, vremena kad su se na istoj bini mogli naći rock’n’roll i nacionalizam, kad su gitare bile glasnije od ratnih bubnjeva, ali se ispod svega toga ipak provlačila ideologija s mirisom baruta. Rock’n’roll je uvijek bio političan, a u Borinom slučaju, politika je bila itekako osobna. Bio je četnički vojvoda, ponosan na Miloševića, ponosan na stihove poput “E moj druže zagrebački”, s kojima je zauvijek zatvorio vrata nastupima u neovisnoj Hrvatskoj.

Rođen u Čačku 1952., Bora je odrastao u zemlji koja se raspadala, a zajedno s njom i njegova karijera. Bio je rock zvijezda prije nego što su rock zvijezde postojale u Jugoslaviji – s hitovima poput “Lutke sa naslovne strane”, “Dobro jutro”, i “Pogledaj dom svoj anđele”. No, kako je Jugoslavija padala, tako je i Bora evoluirao – od buntovnog rockera do nacionalističkog propagandista.

Iako je pokušao politiku, završio je kao savjetnik ministra kulture u vladi Vojislava Koštunice. Ni tu se nije zadržao dugo – kao ni na jednoj poziciji koja nije uključivala gitaru i mikrofon. Bora je bio čovjek binarnih podjela – za neke junak, za druge zločinac, i na kraju, ono što je bio cijeli život: kontroverza s mikrofonijom. I tako, dok ga jedni oplakuju kao jednog od posljednjih jugoslavenskih rockera, drugi pamte Boru kao čovjeka koji je gitaru zamijenio četničkom kokardom.

I eto, tako je završila priča o Bori Čorbi. Nije se predao ni bolesti, ni godinama – samo se, kako to obično biva, na kraju pokorio smrti.

- Advertisement -

15 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Obljetnica pokušaja oslobođenja Mostara od strane patriotskog Hamasa: Teroristi domorodci Hrvati ipak nisu iseljeni

Mostar – Dana 18. rujna slavimo nesvakidašnju obljetnicu – pokušaj osvajanja Mostara od strane patriotskog pokreta Hamasa koji je...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -