Ponedjeljak, 28 listopada, 2024

Murphey: Most “Hercegovina” treba premjestiti u Sarajevo, želja mi je iznenaditi Cikotića kad iziđe

Vrlo
- Advertisement -

U nimalo iznenađujućem potezu, međunarodni ekspert za sve i svašta, Michael Murphey, predložio je revolucionarno rješenje za smanjenje političkih tenzija u Bosni i Hercegovini – premjestiti most Hercegovina iz Počitelja u Sarajevo. Jer, prema njegovim riječima, “ako već postoji most koji spaja, zašto ga ne premjestiti u grad koji nikako ne može premostiti svoje razlike?”

“Mostovi su, znate, stvarni simboli. U Sarajevu bi most Hercegovina mogao odigrati ključnu ulogu u povezivanju ljudi koji inače nisu povezani ni u najluđim snovima,” rekao je Murphey, dodajući kako je Sarajevo već dom nekolicini mostova, pa bi još jedan više samo pridonio “vizualnoj koheziji”.

Kako stvari stoje, Murphey tvrdi da bi premještanje mosta bilo jeftinije nego pokušaj reformiranja izbornog zakona, pojašnjavajući da je lakše “fizički premostiti” nego “politički premostiti” problem. “Mostovi su jednostavniji od ljudi,” izjavio je, potpuno ozbiljno, dok je gledao u kartu BiH i tražio gdje je točno taj Počitelj.

Reakcije, naravno, nisu izostale. Predsjedatelj Doma naroda BiH Dragan Čović odmah je izjavio kako je “most Hercegovina neotuđivo hercegovačko kulturno naslijeđe” i da bi bilo kakav pokušaj premještanja bio “napad na hrvatski identitet.” S druge strane, Bakir Izetbegović je podržao ideju, ali je predložio da most preimenuju u “Most jedinstva” kako bi se još više zbližile različite nacije u Sarajevu. Milorad Dodik, pak, nije imao komentara jer je bio zauzet pokušajem da u Banju Luku dovede Golden Gate most.

Murpheyjeva inicijativa još nije službeno prihvaćena, ali mnogi vjeruju da bi, ako prođe, most Hercegovina mogao postati simbol “vječnog eksperimenta” zvanog BiH, gdje se svi problemi rješavaju premještanjem – mostova, institucija, pa možda jednog dana i političara.

I tako, dok čekamo da se odluči sudbina mosta, jedna stvar je sigurna – premještanje mosta neće riješiti političke zastoje, ali barem će Sarajlije imati još jedan most preko kojeg mogu prelaziti na drugu stranu – metaforično, naravno.

- Advertisement -

27 KOMENTARI

guest

27 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Rutte otkrio prisutnost Sjevernokorejaca u Rusiji: “Putin u očajničkoj potrazi za pomoćnicima”

Glavni tajnik NATO-a, Mark Rutte zvani "Teflon" potvrdio je prisutnost sjevernokorejskih vojnika u Rusiji. Prema njegovim riječima, vojne jedinice...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -