Četvrtak, 19 rujna, 2024

Devet “Dodikovih općina” odbilo američki novac. Srpski Ponos je bitniji…

Vrlo

Devet općina u Republici Srpskoj, gdje je na vlasti Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika (SNSD), odlučilo je iznenada prekinuti suradnju s USAID-om, odustajući od projekata “Diaspora Invest” i “Local Governance”.

Zamislite situaciju: ponude vam 25.000 eura za podršku vašoj tvrtki, ne tražeći ništa zauzvrat. Upravo takvu ponudu dobila je tvrtka “Agroplus” iz Prijedora, koja se bavi uzgojem voća. Polovicu iznosa su dobili od USAID-a kroz program “Diaspora Invest”, dok je drugu polovicu osigurala Općina Prijedor.

Međutim, ove godine mnogi poduzetnici iz Republike Srpske ostat će bez ovakve podrške. Deset općina iz ovog entiteta, predvođene kadrovima SNSD-a i Dodikovih koalicijskih partnera, odlučilo je povući se iz suradnje s USAID-om. Razlog? Srpski ponos.

Iz američke ambasade su optužili Milorada Dodika da je izvršio pritisak na lokalne zajednice da prekinu suradnju s USAID-om. Dodik i njegovi suradnici, podsjetimo, pod sankcijama su SAD-a zbog navodnih “antidejtonskih, koruptivnih i antidemokratskih aktivnosti”.

Međutim, iz Dodikove stranke jasno poručuju: “Podrška USAID-a nam nije potrebna. Američka pomoć se svodi na obuke i propagandu, bez stvarnih učinaka.” Dodaju i da “ne postoji bosanska dijaspora” te da je njihov fokus isključivo na srpskoj dijaspori.

Dok američka ambasada i dalje “tuguje nad gubitkom potencijalnih projekata” u ovim općinama, ili pak gubitkom utjecaja, lideri lokalnih zajednica odlučili su da nije sve u novcu. Srpski ponos i čuvanje vlastitih interesa ostaju im na prvom mjestu, čak i ako to znači odustajanje od milijuna američkih dolara i novih radnih mjesta.

Umjesto da se povinuju stranim interesima, ove općine pokazuju da su spremne ići svojim putem, čak i ako to znači manju materijalnu dobit. Američki radio može nastaviti kukati, ali Srbi ostaju dosljedni svom izboru.

Hrvatski aktivisti o ovakvom nečemu mogu samo sanjati. Naši predstavnici trče se fotografirati s Murpheyem iako im je jasno da je čovjek dno koje je tražilo da se ne istražuju zločini nad Hrvatima u Bugojnuž i koji po želji muslimana vraća verbalni delikt nad Hrvatima kao u osmansko doba.

No to nije sve. Mislilte li da će hrvatsko biračko tijelo to uopće kazniti?

- Advertisement -

22 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

22 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Obljetnica pokušaja oslobođenja Mostara od strane patriotskog Hamasa: Teroristi domorodci Hrvati ipak nisu iseljeni

Mostar – Dana 18. rujna slavimo nesvakidašnju obljetnicu – pokušaj osvajanja Mostara od strane patriotskog pokreta Hamasa koji je...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -