Srijeda, 23 listopada, 2024

Referendum za vođu: Kako je Hitler postao Führer s 90% podrške i otvorio vrata paklu

Vrlo

Na današnji dan, prije točno 90 godina, Adolf Hitler nije samo priredio još jedan povijesni performans – priredio je referendum. Naravno, nije to bio običan referendum, već onaj gdje, ako niste glasali, mogli ste kasnije doživjeti “prijateljski” razgovor sa SA jedinicama. Ali vratimo se na ono što je bitno: njemački narod, taj isti narod koji će kasnije ostati šokiran “kako se to sve moglo dogoditi”, izašao je na birališta u impresivnih 95% i s 90% glasova rekao “Ja” (ne, nije pjesma, nego Hitler).

O čemu je zapravo glasao? Pa, o tome da Hitler, sada kada je feldmaršal Hindenburg napustio ovu dolinu suza, postane i predsjednik i kancelar – sve u jednom paketu. Da se ne mora više truditi ni o čemu, jer ionako su svi za njega. Tako je rođena titula Führera, kombinacija šefa države i šefa vlade, a Hitler je iz toga iskovao apsolutnu vlast.

Naravno, treba se zapitati koliko je taj referendum bio legitiman, s obzirom da su nacisti već dobro utvrdili svoju vladavinu. No, tko bi se usudio protestirati kada su 38 milijuna Nijemaca rekli “Ja”? I tako je Njemačka službeno dobila svog Führera, a svijet svoju najveću noćnu moru.

S ovom pobjedom, Hitler nije samo preuzeo kontrolu nad državom – preuzeo je i duše njemačkog naroda. Vojnici su od sada polagali zakletvu direktno njemu, a ne državi, a čak su i državni službenici morali kleknuti pred njegovim “veličanstvom”. Nakon ovog referenduma, više nije bilo granica. Hitler je otvorio vrata paklu, a iza njih čekala je neizbježna katastrofa.

- Advertisement -

1 KOMENTAR

guest

1 Reakcija
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

DSHV: Očekujemo pozitivnu suradnju s Toninom Piculom u Srbiji

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izrazio je optimizam povodom imenovanja Tonina Picule za izvjestitelja Europskog parlamenta za Srbiju....
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -