Petak, 18 listopada, 2024

CAR LITIJA: Vučić se vraća među najvažnijih deset lidera Europe

Vrlo

BERLIN – Nakon godina provedenih u diplomatskoj psećoj kućici, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ponovno je katapultiran u središte političke pozornosti zahvaljujući golemom apetitu Europske unije – a posebice Njemačke – za sirovinama potrebnima za izradu električnih vozila.

Njemački kancelar Olaf Scholz planira u petak otputovati u iznenadni posjet Beogradu kako bi prisustvovao potpisivanju sporazuma o suradnji između EU-a i Srbije o uvozu minerala, uključujući litij, koji su ključni za digitalnu i zelenu tranziciju EU-a, troje ljudi s znanjem priprema – koji su tražili anonimnost jer ne smiju javno govoriti – rekli su za POLITICO.

Glasnogovornik vlade kasnije je potvrdio posjet.

Vučić je ranije bio uglavnom izoliran među europskim čelnicima zbog kontroverznog koketiranja s Rusijom i Kinom , napetosti s Kosovom i optužbi za izbornu prijevaru .

Njemačka, kao najveći proizvođač automobila u EU-u, ima veliki interes u osiguravanju litija — posebno unutar Europe kako bi smanjila svoju ovisnost o Kini. Međutim, neobično je da Scholz u tako kratkom roku krene na ovakvo putovanje. Njegov ured odbio je komentirati.

Srbijanska vlada najavila je u utorak da će ponovno pokrenuti radove na kontroverznom projektu iskopavanja litija na zapadu zemlje, nakon prošlotjedne presude ustavnog suda kojom je poništeno prethodno otkazivanje rudarske operacije.

Prošla vlada u Beogradu zaustavila je projekt i poništila licence dodijeljene britansko-australskom rudarskom divu Rio Tinto nakon masovnih prosvjeda prije više od dvije godine.

Očekuje se da će potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič sudjelovati u ceremoniji potpisivanja, rekle su dvije osobe s kojima je POLITICO razgovarao.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen razmišljala je o pridruživanju putovanju, ali je njezino sudjelovanje neizvjesno s obzirom na to da još treba pobijediti na glasovanju u Europskom parlamentu u četvrtak kako bi bila potvrđena za drugi mandat.

Komisija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. Šefčovič je u svibnju rekao da bi litijski ugovor sa Srbijom mogao biti finaliziran “u kratkom roku”.

Rudnik Jadar, u blizini grada Loznice u zapadnoj Srbiji, sadrži neke od najvećih europskih rezervi litija. Vučić je prošlog mjeseca za Financial Times rekao da će rudnik, čije otvaranje očekuje 2028., proizvoditi 58.000 tona litija godišnje. To bi bilo jednako 17 posto proizvodnje električnih vozila u Europi ili 1,1 milijun automobila.

Nevladine udruge za zaštitu okoliša i Lozničani upozorili su da bi izgradnja rudnika mogla dovesti do uništavanja staništa i zagađenja vode. Mnogi također strahuju od potencijalnog raseljavanja stanovnika u tom području.

Radomir Lazović, supredsjednik oporbene stranke Zelenih i ljevice Srbije, rekao je za POLITICO da je odobrenje rudnika od strane Ustavnog suda povezano s političkim utjecajem.

“U zemlji u kojoj institucije ne rade, izbori se kradu, Ustavni sud radi kao po komandi”, rekao je Lazović, “teško je zamisliti da će te iste institucije štititi interese građana kada je u pitanju okoliš, a posebno ovako visokorizične projekte.”

Von der Burchard javila se iz Berlina. Iz Bruxellesa su izvještavali Ahmatović i Zimmermann. Ova priča je ažurirana.

- Advertisement -

27 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

27 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SKEJO: Država daje prostor Prijovićki, ali za Thompsona nema mjesta?

Nakon nedavne konferencije za tisak, Udruga IX. bojne HOS-a izrazila je svoje duboko nezadovoljstvo načinom na koji se njihove...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -