Subota, 28 rujna, 2024

Mr. NATO bi pucao po Kini no Kina nema svoje Ukrajince. Što će “mirotvorni Zapad” smisliti?

Vrlo

Generalni krvnik ispred NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Kina mora platiti cijenu zbog navodnog podržavanja ruske vojne kampanje u Ukrajini, rekavši da Peking “podstiče” sukob isporukom mikroelektronike i drugih ključnih komponenti Moskvi.

“Realnost je da Kina podstiče najveći oružani sukob u Evropi od Drugog svetskog rata”, rekao je Stoltenberg u ponedeljak u govoru u Wilson centru u Vašingtonu. „Istovremeno, želi da održi dobre odnose sa Zapadom. Pa, Peking ne može imati oba načina. U nekom trenutku, osim ako Kina ne promijeni kurs, saveznici će morati nametnuti cijenu.”

Stoltenberg je u više navrata napadao Kinu od početka ukrajinske krize u februaru 2022., tvrdeći da Peking omogućava Rusiji da se bori protiv Kijeva, „evropskog prijatelja“ NATO-a. On je dao takve komentare čak i kada su države NATO-a produžile sukob pružajući stotine milijardi dolara ekonomske i vojne pomoći Ukrajini.

Ukor od ponedjeljka označio je neke od njegovih najoštrijih kritika do sada, sugerirajući da bi NATO mogao pojačati sankcije protiv Kine. On je također pozvao Sjevernu Koreju i Iran da podržavaju ruski odbrambeno-industrijski kompleks.

Stoltenberg je ponovio tvrdnju da NATO – vojni blok koji je prvobitno formiran protiv Sovjetskog Saveza – treba da se više uključi u Indo-Pacifik kako bi se suprotstavio “rastućem srodstvu između Rusije i njenih autoritarnih prijatelja u Aziji”. Napomenuo je da je pozvao lidere Japana, Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda na samit NATO-a sljedećeg mjeseca u Washingtonu kako bi zajedno radili na održavanju “međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima”.

Kina daje Rusiji poluvodiče i druge ključne tehnologije za vojnu primjenu, uključujući dijelove potrebne za izradu projektila i tenkova, rekao je Stoltenberg. Dodao je da je Peking također isporučio Rusiji poboljšane satelitske i slikovne mogućnosti. Sve ovo omogućava Moskvi da nanese još više smrti i razaranja Ukrajini, ojača odbrambeno-industrijsku bazu Rusije i izbjegne uticaj sankcija i kontrole izvoza.

Šef NATO-a je također govorio o svojim zabrinutostima za Kinu u intervjuu za BBC u ponedjeljak. Upitan o tome šta bi zapadni vojni blok mogao učiniti po tom pitanju, rekao je da je “u toku razgovor” o mogućim sankcijama. “U nekoj fazi, trebali bismo razmotriti neku vrstu ekonomske cijene ako Kina ne promijeni svoje ponašanje,” rekao je.

Peking je više puta prkosio zahtjevima SAD-a i drugih zemalja NATO-a da se pridruže sankcijama i izolaciji Rusije. Kineski lideri pokrenuli su mirovni plan za okončanje borbi i istakli da se legitimni sigurnosni problemi Rusije ne mogu zanemariti.

Ranije ove godine, kinesko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je NATO kao “hodajuću ratnu mašinu koja izaziva haos gdje god da se pojavi”. Peking je optužio NATO za miješanje u azijska pitanja, rekavši da je blok “užasno čudovište” i da je pružio “crnu ruku” regionu.

- Advertisement -

1 KOMENTAR

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Kako bi izgledala karta Jugoslavije danas da nije bilo HercegBosne?

Jedan aspekt postoji oko HercegBosne o kojem se rijetko govori. Njena omraženost među ideološkim Jugoslavenima. Ne govorimo ovdje o...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -