Petak, 18 listopada, 2024

Duda ne vjeruje da će Ukrajina vratiti kontrolu nad Krimom

Vrlo

Poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je kako nije siguran hoće li Ukrajina biti u stanju povratiti kontrolu nad Krimom koji je okupirala Rusija, ali vjeruje da bi mogla ponovo preuzeti Donjeck i Lugansk, u komentarima koji su izazvali kritike političara u vladajućoj koaliciji.

Varšava je jedna od najčvršćih pristalica Kijeva otkako je Rusija napala Ukrajinu u 2022. godini, i tvrdi da Ukrajina mora povratiti kontrolu nad kompletnom teritorijem kako bi odvratila Moskvu od daljnje agresije.

Predsjednik Andrzej Duda ponovio je ovaj stav tijekom intervjua na YouTube kanalu Kanal Zero u petak navečer. Međutim, na pitanje vjeruje li da će Ukrajina zaista moći povratiti Krim, rekao je: “Teško mi je odgovoriti na to pitanje. Ne znam hoće li (Ukrajina) povratiti Krim, ali vjerujem da će povratiti Donjeck i Lugansk”.

Rekao je da je Krimski poluotok, koji je Rusija okupirala 2014. godine, osam godina prije nego što je pokrenula svoju invaziju u punom obujmu, “posebno mjesto, također iz povijesnih razloga. Jer ustvari, ako pogledamo povijesno, on je bio u rukama Rusije veći dio vremena”.

Dijelove regija Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini također su zauzele snage koje podržava Moskva 2014. i oni su bili u borbama tijekom trenutnog rata, za razliku od Krima.

Ukrajina je obećala da će povratiti svaki pedalj svoje teritorije, uključujući Krim, u ratu s Rusijom.

Ukrajinski veleposlanik u Poljskoj Vasyl Zvarych napisao je u subotu na društvenoj mreži X da je “Krim Ukrajina; to jeste i ostat će”.

“Deokupacija Krima je naš zajednički zadatak i obaveza sa slobodnim svijetom”, dodao je on.

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski kazao je da “Poljska priznaje neovisnost Ukrajine unutar njenih međunarodno utvrđenih granica”, prenosi Reuters./HMS/

- Advertisement -

3 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

3 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zašto ih javno imenuju ako će ih Izrael ubiti? Nisu čuli za riječ “tajnost”?

Khaled Mashal, jedan od dugogodišnjih lidera Hamasa, imenovan je za vršitelja dužnosti vođe terorističke organizacije nakon što je Yahya...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -