Četvrtak, 19 rujna, 2024

Sam Altman navodno prikuplja milijarde dolara za izgradnju fabrika za čipove. Što će mu to?

Vrlo
Sam Altman, CEO of OpenAI, attends the 54th annual meeting of the World Economic Forum, in Davos, Switzerland, January 18, 2024. REUTERS/Denis Balibouse

Prema novom izvještaju, Sam Altman je u procesu prikupljanja sredstava za mrežu fabrika za proizvodnju poluprovodnika, u sklopu trke vrijedne više milijardi dolara za čipovima – tehnologijom od suštinskog značaja za proizvodnju potrošačkih dobara i proizvoda vještačke inteligencije.

Altman razgovara sa potencijalnim velikim investitorima koji bi pomogli u finansiranju mreže fabrika za proizvodnju čipova, izvještava Bloomberg, pozivajući se na neimenovane izvore upućene u razgovore.

Investicioni fondovi poput tehnološke grupe G42 sa sjedištem u Abu Dabiju i grupe SoftBank sa sjedištem u Tokiju neki su od subjekata koji komuniciraju sa Altmanom u vezi sa projektom, dodaje Bloomberg, napominjući da bi uključivao vodeće proizvođače čipova.

Detalji o ciljevima Altmanovog projekta u ranim fazama su oskudni, mada njegov potencijalni uspjeh može imati ulogu u trajnom ratu za čipovima između SAD i Kine, obje zemlje koje pokušavaju da jačaju proizvodnju čipova za primjenu u sektorima vještačke inteligencije, vojnih i potrošačkih dobara.

Nije jasno gdje bi se fabrike čipova nalazile, ali njihovo otvaranje u SAD moglo bi da pomogne snazi američke proizvodnje, s obzirom na to da trenutno proizvodi oko 12% svjetskih količina čipova i snažno se oslanja na outsorsing kao mjeru smanjenja troškova.

Projekat Altmana vjerovatno bi se ostvario uz rastuću potražnju za čipovima na kratki ili srednji rok, kako upotreba poluprovodnika u vozilima raste, i nastavljaju se geopolitički trgovinski rizici, prema podacima S&P Global.

OpenAI, G42 i SoftBank nisu odmah odgovorili na zahtjev Forbesa za komentar.

Zarada od poluprovodnika iznosila je 48 milijardi dolara u novembru, izvještava Bloomberg. To predstavlja povećanje od 5,3% u odnosu na prethodnu godinu.

Poluprovodnici su mali moduli, procesori i drugi tipovi čipova koji se nalaze u elektronici poput automobila, medicinskih uređaja, računara, oružja, telefona i sistema za čistu energiju. SAD je uložio milijarde dolara u industriju poluprovodnika, pri čemu su desetine kompanija, uključujući Intel i Qualcomm, obećale gotovo 200 milijardi dolara za projekte proizvodnje čipova između 2020. i 2023. godine, izvjestio je New York Times.

Predsjednik Joe Biden potpisao je Zakon o čipovima i nauci 2022. godine, kojim će biti usmjereno 280 milijardi dolara tokom narednih 10 godina u istraživanje i razvoj, proizvodnju i obaveze lanca snabdijevanja poluprovodnicima. Administracija Bidena takođe je uvela ograničenja izvoza čipova i alata za proizvodnju čipova u Kinu kako bi se odgovorilo na zabrinutost vlade oko vojnih i projekata razvoja vještačke inteligencije Pekinga. Kina, koja ima prednost jer posjeduje obilje prirodnih resursa potrebnih za proizvodnju čipova, mogla bi se suočiti s dodatnim ograničenjima ove godine, navodi NBC News, pozivajući se na Dena Hatechesona, potpredsjednika i višeg istraživačkog saradnika u firmi TechInsight.

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Biskup Palić objavio dekret o duhovnom iskustvu vezanom za Međugorje

Nakon što je Dikasterij za nauk vjere, 19. rujna 2024. izdao Notu „Kraljica mira – o duhovnom iskustvu vezanim...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -