Nedjelja, 12 svibnja, 2024

Radončić: Ni hrvatski entitet, ni muslimanska fildžan država

Must Read

 Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić izjavio je  danas  na pres-konferenciji u Sarajevu da stranka na čijem je čelu nikada neće pristati kod dogovora za primjenu presude „Sejdić i Finci“ na model koji bi eventualno značio podjelu Federacije BiH.

– Želimo primjenu presude „Sejdić i Finci“, ali ne i hrvatski entitet niti, ne daj Bože, muslimansku fildžan državu – rekao je Radončić na pres-konferenciji sazvanoj nakon dijaloga na visokom nivou u Briselu  između bh. i evropskih dužnosnika koji je održan u utorak.

Zadovoljan je, kaže, što je u Bruxellesu odbačeno rješenje koje su za primjenu presude „Sejdić i Finci“ predlagale Stranka demokratske akcije (SDA)  i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH.Kao realna opcija, dodao je, vraća se raniji prijedlog iz Bruxellesa, koji između ostalog znači, deset izbornih jedinica u Federaciji  BiH kao zajednici deset županija.

Radončić je uvjeren da će do 10. listopada kada treba biti održana naredna runda briselskih pregovora biti ponuđeno rješenje prihvatljivo za sve.

– Briselski papir uz doradu o zaštiti prava hrvatskog naroda i o tome da jedni drugima ne biramo članove Predsjedništva BiH, a naravno i uz poštivanje prava „ostalih“, moguće je rješenje – kazao je predsjednik SBBBiH-a.

Također ističe da ovih dana ima intenzivne kontakte s predstavnicima drugih bh. stranaka uoči naredne runde pregovora u Briselu.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljudi masovno bježe iz područja oko Harkiva u strahu od ponovne ruske okupacije

Stanovnici Vovčanska masovno se evakuiraju iz grada zbog straha od nove ruske okupacije, javlja Radio Sloboda i naglašava da...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -