Utorak, 7 svibnja, 2024

PSVE: Velika pobjeda svih koji se bore za što brži euroatlantski put BiH

Must Read

Većinom glasova zastupnici 47 delegacija Vijeća Europe usvojili su jučer amandmane na prvobitni tekst Rezolucije o BiH , preinačivši tekst u preporuku kojom se umjesto ” razmatranja uvođenja sankcija ” Odbor ministra Vijeća Europe poziva da ” ohrabri bh. . Političare ” da do kraja 2013. godine zemlja ispuni zahtjeve iz presude u slučaju Sejdić i Finci . Kako prenosi portal Radija Deutsche Welle , istovremeno je i poziv za ” razmatranje suspenzije BiH iz predstavljanja u Vijeću Europe ” amandmanom prepravljen na ” poziv političkim liderima u BiH da , što prije , prilagode Ustav zemlje presudi Sejdić – Finci ” .

Ovakav ishod glasovanja u Strasbourgu je ocijenjen kao velika pobjeda svih onih koji se bore za što brži put BiH u pravcu euroatlantskih integracija .   ” Sad imamo dodatno vrijeme za koje se nadam da ćemo ga iskoristiti za rješavanje gorućih pitanja , posebice za implementaciju presude ” Sejdić i Finci ” , kako bi se BiH mogla konačno posvetiti drugim značajnim pitanjima ” , izjavio je poslije glasanja ambasador BiH u Vijeću Europe Almir Šahović .

” Može se reći da smo dobili dodatnog vremena , a ne ‘ kupili vrijeme ‘ . Ako u jednoj parlamentranoj skupštini u kojoj imate predstavnike parlamenta 47 zemalja dobiti podršku za argumente svoje zemlje , protiv argumenta izvjestitelja , to pokazuje da BiH ima mnogo prijatelja , a zato možemo reći da je bila naša pobjeda ” , dodaje Šahović .

U samoj debati koja je prethodila glasanju o nacrtu teksta kojim su izvjestitelji Karin Woldseth iz Norveške i Egidijus Vareikis iz Litve tražili oštru osudu , čak i suspenziju BiH iz članstva Vijeća Europe zbog neispunjavanja presude ” Sejdić i Finci ” , mogla se čuti opća ocjena parlamentaraca da BiH ne smije ostati ” izolirani otok ” u regiji koji napreduje ka EU i da je najbolji način da se pomogne BiH podrška , a ne suspenzija i sankcije .

Delegacija BiH , prihvaćanjem podnijetih amandmana , dobila je tako nedvosmislenu podršku kolega u Vijeća Europe i naglašeno očekivanje da BiH ispuni svoj ​​dio obveza i odgovornosti .   Izvjestiteljica Vijeća Europe Karin Woldseth kaže da odbijanje njenog prijedloga o ” razmatranju sankcija i suspenzije ” za BiH ne vidi kao poraz .   Ona smatra da je ” oštar nacrt ” izvještaja već poslužio kao motivacija liderima BiH da u Bruxellesu , na trećoj rundi dijaloga s EU , naprave korak naprijed ka dogovoru .

” Moja najveća nada je da će doći do dogovora , da će se ispuniti one točke koje su dogovorene s povjerenikom Fueleom i da će se napredovati . To je ono što svi želimo BiH – ići naprijed , a ne natrag ” , izjavila je Woldseth .   Iz Vijeća Europe ipak naglašavaju da će promatrati napredak u funkcioniranju demokratskih institucija u BiH i da očekuju da se izbori 2014. godine u BiH održe pod promijenjenim uvjetima koji proizlaze iz presude u slučaju Sejdić i Finci .

Prve rezultate danog povjerenja europski parlamentarci očekuju vidjeti već sljedeće nedjelje , za kada je u Bruxellesu zakazan nastavak treće runde dijaloga EU – BiH o pristupnom procesu . Nova rasprava o BiH u Vijeću Europe predstoji u siječnju , a iz delegacije BiH u Strasbourgu poručuju da je kranje vrijeme da se u zemlji zaborave napovjerenja , da nije važno od koga dolazi prijedlog za rješenje situacije , ako je prijedlog dobar za sve i da je BiH porebno zajedničke hrabrosti za nove korake ka budućnosti .

Fena

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

A ŠTA AKO JE TU BILA NEKA OSMANSKA KUPELJ? SILOVALIŠTE? MJESTO GDJE SU BIRALI ROBLJE? Bez konzultacija s merhametom krenuli radovi na rekonstrukciji križanja...

Kako je i najavljeno radovi na uređenju križanja ulica kod bivšeg hotela „Ero“ u Mostaru započeli su danas. Grad Mostar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -