Petak, 18 listopada, 2024

David de Bruijn: Gotovo ni jedna zemlja svijeta nema pravilo „jedan čovjek, jedan glas“

Vrlo

Dr. David de Bruijn, docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Auburn, Alabama, u Sjedinjenim Američkim Državama, u Podcastu Bura govorio je svome interesu za politička zbivanja u BiH te je iznio svoju viziju rješenja za temeljne bh. probleme.

Kazao je kako BiH ima odličan potencijal za razvoj te kako je optimističan kad je u pitanju budućnost BiH. Zemlje mogu imati ogromne probleme, objasnio je, mogu imati vlasti koje ne dozvoljavaju ljudima da se razvijaju i slično, ali ništa od tog ne vidi u BiH. Naprotiv, BiH vidi kao zemlju koja zapravo ima sjajnu perspektivu.

Ipak, naveo je kako tri naroda u BiH vode bitku za unutarnji utjecaj te da je to nesretna okolnost za BiH. Ironično je i nesretno, dodao je, da je SAD predvidjela u Daytonu da bi Hrvati i Bošnjaci u FBiH trebali biti protuteža potencijalno separatističkim politikama iz RS.

Nesretno je što su se politike iz Sarajeva koncentrirale na Hrvate u FBiH i kako ovladati tim narodom. Mišljenja je kako je za stabilnost BiH ključno da se ostvari ono što je predviđeno Washingtonskim sporazumom, odnosno da se harmoniziraju hrvatsko-bošnjački politički odnosi.

Također, govorio je o nerealnim očekivanjima da će neka zemlja odjednom doći i ukinuti odredbe Daytonskog sporazuma, kako se to često priželjkuje iz Sarajeva.

Govoreći o narativu koji se o BiH kreira u međunarodnim krugovima, naglasio je kako zapadni akademski krugovi često promatraju stvari u BiH jednodimenzionalno, odnosno kroz crno-bijele naočale. Često se sve svodi na to da se jedna strana percipira kao dobra  a ostale kao loše. Pored toga, takva istraživanja se često i nagrađuju.

Dr. de Bruijn je govorio o odnosu europskih zemalja prema BiH, kazavši kako nitko ne pokušava promijeniti ustavnu strukturu Belgije i drugih zemalja te da je čudno da druge države pokušavaju mijenjati ustavnu strukturu BiH.

Naveo je kako gotovo niti jedna demokracija u svijetu nema izborno pravilo „jedan čovjek – jedan glas“. Nevjerojatno je, dodao je, da se takav princip zagovara u BiH.

- Advertisement -

21 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

21 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Helez zaustavio smjenu Zorana Galića na sjednici Vijeća ministara BiH. Motiv nepoznat…

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, raspravljalo se o razrješenju Zorana Galića s dužnosti zamjenika ravnatelja SIPA-e, no odluka...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -