Petak, 18 listopada, 2024

BEOGRADSKE VEČERNJE NOVOSTI: Povijesni dokumenti potvrđuju da je Stepinac znao za ubijanje Srba u NDH

Vrlo

Prema dokumentima koji su predočeni novinama, dokazi više nego jasno pokazuju sudjelovanje Stepinca u najmonstruoznijim zločinima nad Srbima, Židovima i Romima, te da je on ne samo dobro znao što se događa u NDH od samog početka. početka, ali i pomagao poglavniku Anti Paveliću u provođenju “čišćenja nearijevaca”, odnosno Srba, Židova i Roma.

Ovi dokumenti svjedoče da je Stepinac, na zahtjev Pavelića, u “Katoličkom listu”, na prvoj stranici, prenio poglavnikovu “Izvanrednu zakonsku odredbu od 26. lipnja 1941., kojom je proširena osnova za sve vrste progona u NDH, i legalizirao masovna uhićenja i deportacije u logore”.

Bio je i apel svećenstvu da se “dekret objavi s propovjedaonice, kad se narod u punom broju sabere u crkvi”.

A to dopisivanje i poslušnost Pavliću, ocjenjuje list, jasno pokazuju da je Stepinac vrlo dobro znao za genocidni režim i njegove metode koje je branio od prve godine rata na ovim prostorima.

Vjerojatno je, kako će razjasniti daljnja istraživanja, Stepinac o svemu obavijestio papu Pija i Vatikan, odakle su detalji o ustaškom režimu dolazili i iz drugih izvora, ističu “Novosti”.

Dokumenti koje je istražio jedan od vodećih hrvatskih povjesničara Ivo Goldštajn otkrivaju da je val masovnih uhićenja Srba u Zagrebu započeo 22. lipnja 1941. godine zbog glasina da Srbi navodno za Vidovdan spremaju ustanak protiv NDH.

Teror je bio strašan, a bio je i rezultat blagonaklonosti crkvenih krugova, koji su i sami sudjelovali u pripremi zločina objavljivanjem Pavelićeve naredbe.

U tim dokumentima stoji da Stepinac uopće nije dovodio u pitanje deportacije u logore, a jedno što je predlagao Paveliću bilo je poduzimanje mjera za blaži postupak pri slanju u logore.

Stepinac u pismu Paveliću priznaje da se “s nearijevcima postupa okrutno”, a dijeleći ljude na arijevce i nearijevce kardinal je prihvatio rasističku retoriku ustaškog režima.

Stepinac je predložio da se onima koji se upućuju u logor “omogući da spakiraju najnužnije stvari, da ispune svoje obveze prema obitelji i poslu, a da se upućivanje ne vrši u pretrpanim, plombiranim vlakovima”.

Stepinac je u ožujku 1942. u pismu ministru unutarnjih poslova NDH Andriji Artukoviću ponovio tezu o “privilegiranim Židovima” ili o “dopuštenoj kazni za nepravde koje su Židovi počinili”.

Potom dodaje da se “ne može dati pravo progoniti nedužne ljude pojedinačno”.
Stepinac je ostao uporan u svom stavu prema Židovima i Srbima, za koje nije bilo upitno treba li ih poslati u logore do kraja 1942. i početka 1943. godine.

List navodi da Stepinčeva pisma upućena papi Piju mnogo otkrivaju o nasilnom pokatoličavanju pravoslavnih Srba, poput onog iz 1941. godine u kojem zagrebački kardinal piše papi kako “vjeruje da bi poglavnik Pavelić bio na čelu vlade 20 godina bili bi potpuno likvidirani iz Hrvatske.”šizmatici” tj. Srbi.

Također, u svibnju 1941. Stepinac brani donošenje rasnih zakona u NDH i zaključuje da je “mnogo manje zlo što su Hrvati donijeli taj zakon nego što su Nijemci preuzeli svu vlast”.

List navodi da se prepiska s Vatikanom odvijala i kada su ustaše provodile genocid nad Srbima, kada su ubile 200 srpskih civila u selu Gudovac kod Bjelovara i 400 u Glini, te da je istog dana znao za te zločine, ali je istodobno tražio od pape da prizna NDH.

– Ne sumnjam, Sveti Oče, da postoji očajnička borba na život ili smrt između raskola koji se prikazuje u Srbiji i katolicizma koji se prikazuje Hrvatima – napisao je Stepinac papi Piju.

- Advertisement -

119 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

119 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SKEJO: Država daje prostor Prijovićki, ali za Thompsona nema mjesta?

Nakon nedavne konferencije za tisak, Udruga IX. bojne HOS-a izrazila je svoje duboko nezadovoljstvo načinom na koji se njihove...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -