Nedjelja, 19 svibnja, 2024

NIKŠIĆ PRIZNAO: Lijanoviću ne mogu ništa, netko jak ga štiti…

Must Read

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH još nije dobila podatke o poljoprivrednim poticajima koje je davalo nelegalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, saznaje “Dnevni avaz”.

Podsjetimo, prvi dopis u kojem se traže podaci o iznosima poljoprivrednih poticaja, kao i vrijednostima otkupa žive stoke koje su plaćale određene firme poljoprivrednim proizvođačima, UIO je Ministarstvu proslijedio još početkom maja ove godine.

Zbog toga, u Upravi nevjerovatnom opisuju činjenicu da radi istražnih radnji koje provode u sklopu akcije “Meso”, ministar Jerko Ivanković Lijanović još nije dostavio dokumentaciju, već samo dio podataka potpuno neupotrebljivih inspektorima UIO.

 

 

 

 

U nastojanju da dobije neophodne informacije iz Ministarstva, Uprava je zatražila i urgenciju federalnog premijera Nermina Nikšića, ali ni to nije urodilo plodom. U nedavnom pismenom odgovoru Miri Džakuli, direktoru UIO, Nikšić je odgovorio da je Lijanoviću početkom jula već uputio urgenciju, ali da se njegova nadležnost završava “na pisanju akata”.

Druge agencije 

– Želim Vas obavijestiti da moja nadležnost završava samo na urgenciji, jer nemam ovlasti i mogućnosti da natjeram dotičnog ministra da vam dostavi tražene podatke. Ja ću opet reagirati i poslati urgenciju prema Ministarstvu – napisao je Nikšić u svom odgovoru Džakuli.

Zbog ovakvog odnosa vrha federalne izvršne vlasti, od dobro informiranog izvora saznajemo da su u Upravi odlučni u namjeri da dođu do traženih podataka na sve zakonski raspoložive načine, makar to značilo i “aktivnosti s drugim agencijama za provođenje zakona u BiH”.

U istom košu

U istom dopisu, Nikšić nije krio bijes što zbog skandala s nedostavljanjem podataka javnost njega i Lijanovića, kako je naveo, “stavlja u isti koš”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Što bi se dogodilo Njemačkoj kad bi izašla iz EU? Objavljena studija

Njemačka bi pretrpjela ozbiljnu gospodarsku štetu kada bi izašla iz Europske unije, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW)...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -