Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Švedska zabrinuta zbog obračuna bandi, premijerka tvrdi: Ovo je posljedica paralelnih društava. Previše je imigracije, a premalo integracije

Must Read

Obračuni bandi zadnjih su godina eskalirali i događaju se diljem Švedske. Vlasti teško obuzdavaju nasilje koje podsjeća na rat i pretvorilo se u jednu od glavnih tema koje brinu birače pred opće izbore u nedjelju.

„Ovo je moj sin, Marley, kada je imao 19 godina”, rekla je Maritha Ogilvie za AFP, držeći uokvirenu fotografiju nasmiješenog mladića, jednu od mnogih koje krase zidove njezina stana u Stockholmu.

„Ustrijeljen je u glavu dok je sjedio u automobilu s prijateljem”, rekla je 51-godišnja Maritha.

Ubojstvo, koje se dogodilo 24. ožujka 2015. kod postaje podzemne željeznice Varby, u siromašnom betonskom predgrađu jugozapadno od grada, nikada nije riješeno i slučaj je zatvoren 10 mjeseci poslije.

Ubojstva poput tog obično su, po policijskim tvrdnjama, obračuni suparničkih bandi koje često kontroliraju imigrantski klanovi i sve se češće događaju na javnim mjestima usred bijela dana.

Nasilje se prije svega pripisuje obračunima zbog droge i tržišta oružja te osobnim osvetama.

Toliko je eskaliralo da se Švedska, jedna od najbogatijih i socijalno pravednih zemalja na svijetu, sada nalazi na vrhu europskih rang listi po ubojstvima.

Po izvješću koje je prošle godine objavilo švedsko Nacionalno vijeće za prevenciju kriminala, od 22 zemlje s usporedivim podacima samo je u Hrvatskoj bilo više ubojstava po broju stanovnika, i nijedna druga zemlja nije imala veći porast ubojstava od Švedske u zadnjih deset godina.

Unatoč raznim mjerama koje je uvela švedska socijaldemokratska vlada u cilju obračuna s bandama, uključujući strože kazne zatvora i povećanje policijskih resursa, broj ubijenih i ozlijeđenih i dalje raste.

Od 1. siječnja ove godine u Švedskoj je vatrenim oružjem ubijeno 48 ljudi, troje više nego cijele 2021. godine.

- Advertisement -

34 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

34 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Hercegovac krenuo na hodočašće iz Njemačke do Međugorja koje je dugačko nevjerojatnih 1000 kilometara

Širokobriježanin Ferdo Galić krenuo na hodočašće iz Njemačke do Međugorja, točnije iz Njemačkog grada Reutlingena na put dug 1000...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -