Utorak, 22 listopada, 2024

Zapad je projektirao raspad Rusije. Umjesto toga ne prijeti raspad samo Zapadnim unijama, nego i nekim njenim državama…

Vrlo

Loše vijesti odjeknule su Njemačkom. Naime, mjesečni računi za plin u ovoj bi zemlji iduće godine mogli biti tri puta veći nego inače, i to zbog smanjenog uvoza iz Rusije. Uznemirujuću informaciju iznio je Klaus Mueller, čelnik Savezne mrežne agencije u razgovoru za RND i dodao da to neće odmah i u potpunosti utjecati na sve potrošače, ali u jednom trenutku će i tu cijenu morati platiti.

Viši troškovi nabave mogli bi se, predlaže Mueller, pokriti milijardama eura subvencija plinskim tvrtkama ili jednostavnim prebacivanjem troškova na potrošače i državnom pomoći onima koji ne mogu platiti više cijene.

Podsjećamo, njemačka vlada sve više poziva građane i industriju na štednju energije jer strahuju da Moskva možda neće nastaviti s isporukama plinovodom Sjeverni tok 1 nakon završetka radova na održavanju 21. srpnja.

Najcrniji scenarij

Mueller ne vjeruje da će doći do scenarija da građani ostanu bez plina, a napominje i da je u slučaju ozbiljne energetske krize opskrba kućanstava zajamčena, prema njemačkim i europskim zakonima.

“Čak i prema najcrnjem scenariju, Njemačka bi i dalje trebala dobivati plin iz Norveške i iz terminala u Belgiji i Nizozemskoj, a uskoro i izravno iz terminala na njemačkoj obali”, objasnio je čelnik regulatora za energiju.

Roland Warner, šef gradske tvrtke za distribuciju plina u Chemnizu, mišljenja je da bi vlada trebala intervenirati i ograničiti rast cijena te je za Reuters upozorio da bi godišnji računi do listopada mogli porasti sa sadašnjih 1.500 na 4.700 eura.

Pad potpore bojkotu ruskog plina

“Ako krenu nemiri, država se s time neće moći nositi”, rekao je Warner.

Ministarstvo energetike nije odmah odgovorilo na upit da komentira njegovu izjavu.

Ministar energetike Robert Habeck do sada je otklanjao apele da država ograniči cijene, ističući da vlada ne može u potpunosti nadoknaditi razliku između tržišne i maksimalno dopuštene cijene i da bi takav pokušaj poslao signal da energiju ne treba štedjeti.

Neki analitičari upozoravaju da bi pad životnog standarda mogao potkopati potporu javnosti čvrstom stavu zapadnih vlada prema Moskvi.

Anketa njemačke agencije za istraživanje javnog mnijenja Forse, objavljena u srijedu, pokazala je da je potpora bojkotu ruskog plina pala sa 44 posto prije šest tjedana na sadašnjih samo 32 posto, navodi Reuters.

Autor:Dnevno.hr/D.V
- Advertisement -
guest
0 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SAD o slanju sjevernokorejskih vojnika u Rusiju: Wowww!

Sjedinjene Američke Države izrazile su ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti da Sjeverna Koreja pošalje vojnike u Ukrajinu kako bi pomogla...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -