Nedjelja, 19 svibnja, 2024

London traži objašnjenje izjave da je Cameron glup

Must Read

LONDON – Velika Britanija je zatražila od argentinskog ambasadora u Londonu Alicie Castro objasniti izjavu u kojoj je rekla da je britanski premijer David Cameron glup.

Castrova je rekla da je način na koji Cameron rješava pitanje Foklanda blesav, a za njega je rekla da je glup.

“Ova izjava je prilično nediplomatska. Tražićemo potvrdu od Veleposlanstva Argentine o tome što je točno rečeno”, rekla je portparol britanskog Foreign Officea Reutersu, dodavši da se politika Londona u vezi sa spornim Foklandskim otocima nije i neće promijeniti.

Sporna otoka poznata u Argentini pod nazivom Malvini / Las Malvinas / i dalje su izvor tenzija između Londona i Buenos Airesa 0,30 godina nakon rata i neuspješnog pokušaja Argentine da vrati ovu teritoriju.

Aludirajući na referendum u ožujku, kada su se stanovnici Foklanda izjasnili da žele ostati u sastavu britanske teritorije, izvor u kabinetu premijera Camerona rekao je da “ne misle da je blesavo saslušati volju 99,8 posto stanovnika koji su jasno rekli što žele, a to je ostanu dio Velike Britanije “.

Castrova je rekla jučer, obraćajući se zastupnicima u argentinskom parlamentu, da nije bilo pametno od Camerona što je javno iznio komentare o Falklandima tadašnjeg nadbiskupa Buenos Airesa Horhe Bergolja, koji je sada papa Franjo.

“Premijer Cameron je bio glup, ako mogu upotrijebim tu riječ u Kongresu”, rekla je Castrova.

Ona je pojasnila da je nakon proglašenja pape potražila što je Bergoljo rekao o Falklandima i da je to isto učinio i Cameron, “ali je bio dovoljno blesav da tu informaciju proširi”.

Cameron je ožujku izjavio da je papa pogriješio kada je 2012. rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo “uzurpirala” otoka.

Castrova je u travnju odbila poziv da prisustvuje sahrani bivšeg premijera Margaret Thatcher, koja je bila na čelu zemlju u vrijeme rata za Foklande 1982. godine.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Rezolucija o Srebrenici: Nova prilika za pravdu ili iskra novih sukoba?

U posljednje vrijeme, tema genocida u Srebrenici ponovno je u središtu međunarodne pažnje. Dok svijet raspravlja o izglasavanju nove...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -