Petak, 18 listopada, 2024

Nehammeru nezamislivo da Ukrajina, mimo BiH, dobije status kandidata  

Vrlo

Austrijski kancelar Karl Nehammer ocijenio je danas kako ne smije biti dvostrukih kriterija i kandidata prve ili druge klase za članstvo u Europsku uniju. Dodao je da “ne bi bilo zamislivo da Ukrajina dobije status kandidata, a da istovremeno zemlje poput Bosne i Hercegovine držimo izvan toga”.

 

Nehammer je naveo kako je Ukrajina dio Europske obitelji i da “Austrija kao vojno neutralna zemlja podržava Ukrajinu koliko je to moguće u borbi protiv ruske agresije, kao i naporima za okončanje rata”.

 

Govorio je i o kandidatskom statusu za EU.

 

“Što se tiče mogućeg kandidatskog statusa za EU, želim naglasiti kako postoje jasni i već etablirani kriteriji, kojih se bez ikakvih ‘ako’ i ‘ali’ treba pridržavati. Ne smije biti dvostrukih kriterija i kandidata prve ili druge klase. Moramo osigurati da se jednaki kriteriji primjenjuju kao i kod drugih zemalja Zapadnog Balkana koje traže kandidatski status. Vezano uz to, ne bi mi bilo zamislivo da Ukrajina dobije status kandidata, a da istovremeno zemlje poput Bosne i Hercegovine držimo izvan toga. Ne smijemo izazivati ​​lažna očekivanja ni u Ukrajini, jer je proces proširenja kompleksan i dugotrajan”, poručio je austrijski kancelar.

 

Stoga, nastavio je dalje Nehammer, hitno bi trebalo razmišljati o međukoracima u pristupnom procesu, kao na primjer o “jednom Europskom pripremnom prostoru za članstvo”.

 

“Taj pripremni prostor ne bi trebao biti zamjena za pristupni proces nego ići usporedno i olakšati približavanje standardima EU. Austrija je već predstavila EU konkretne ideje, kao i predsjednik Macron svoju ideju o ‘Europskoj političkoj zajednici’, koju ja podržavam. U svakom slučaju, mi ćemo nastaviti igrati aktivnu ulogu u procesu diskusije”, kazao je kancelar Nehammer./HMS/

 

 

- Advertisement -

4 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

4 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Mogu li Vanga i Nostradamus pobijediti NATO?

Dolazi nam godina koja miriše na vatru, dim i proračunate podvale – 2025. U ovom velikom kazalištu sudbine, Nostradamus...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -