Ponedjeljak, 28 listopada, 2024

Der Standard: Italija je pokušala spriječiti Schmidta da iskoristi Bonske ovlasti

Vrlo
- Advertisement -

Der Standard u analizi burnih događaja u Bosni i Hercegovini prošlog tjedna javlja da je talijansko veleposlanstvo u BiH pokušalo spriječiti visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da donese odluku o financiranju izbora.

Visoki predstavnik je donio odluku o izdvajanju 12,5 milijuna KM za pripremu i provedbu Općih izbora zakazanih za listopad ove godine. Osim toga, izmijenio je zakon kako bi riješio svaku buduću moguću blokadu financiranja. Način na koji je to učinio je da je zamjeniku ministra financija BiH dao više ovlasti nego što ih ima sada.

Schmidt je bio povući ovaj potez  s obzirom da je rok za financiranje izbora istekao 19. svibnja, a HDZ-ov ministar Vjekoslav Bevanda nije imao previše volje poraditi na tom pitanju nakon što su propali pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH, piše Der Standard.

Očito je da je HDZ na ovaj način pokušao odgoditi nadolazeće izbore i tako doći do političkog cilja, ali je međunarodna zajednica reagirala na vrijeme.

Prije odluke Schmidt je održao nekoliko sastanaka i razgovora s domaćim i međunarodnim predstavnicima, a prema Der Standardu nisu svi bili za to da on koristi svoje bonske ovlasti.

Kažu da neki dužnosnici EU-a vide visokog predstavnika u BiH kao konkurenta te da neke snage unutar EU žele oslabiti ili čak ukinuti njegovu funkciju.

“Uoči odluke, pokušali su spriječiti Schmidta u korištenju svojih ovlasti. Prije svega interveniralo je talijansko veleposlanstvo u Sarajevu”, navodi njemački list.

Na kraju zaključuju da je Schmidt morao reagirati na novonastalu geopolitičku situaciju i prijetnju koja postoji u BiH, s obzirom na neke bliske veze s Kremljom.

- Advertisement -

8 KOMENTARI

guest

8 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Rutte otkrio prisutnost Sjevernokorejaca u Rusiji: “Putin u očajničkoj potrazi za pomoćnicima”

Glavni tajnik NATO-a, Mark Rutte zvani "Teflon" potvrdio je prisutnost sjevernokorejskih vojnika u Rusiji. Prema njegovim riječima, vojne jedinice...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -